Door de discussie rond privacy gaat het doorgaans over wat je vooral niet moet doen met of op Facebook. Maar keer het eens om: wat moet je vooral wél doen met Facebook en wat zijn Facebook-functies waarvan je het bestaan niet wist, maar die wel heel nuttig zijn. 

Allereerst de inlogfunctie. Waar vind je die? Open je Facebook. Ga naar Instellingen, klik daarna op beveiliging en ga dan naar ‘waar je bent aangemeld’. Daar kun je alle locaties, alle computers zien waar jij jezelf hebt aangemeld op Facebook, bijvoorbeeld een computer op je werk of een andere openbare computer. Op dat soort plekken loop je het risico dat anderen gemakkelijk jouw account kunnen openen. En, het mooie is, die locaties kun je dan met één klik sluiten.

En een andere functie waarvan ik niet wist dat die bestond is de erfgenaamfunctie. Ga naar je instellingen, daarna naar beveiliging. En dan klik je op ‘contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus’. En hier kun je een persoon uit je vriendengroep kiezen die jouw account kan beheren nadat je bent overleden. Diegene kan dan je profielfoto instellen, een bericht plaatsen. Dan word je Facebook-account een soort herdenkingsplek. Maar je kunt er ook voor kiezen dat je account wordt verwijderd als je bent overleden. Ook dat kun je hier aangeven.