Wie gaat V&D overnemen? De failliete warenhuisketen verkeert in onzekerheid sinds oudjaarsdag. Hoe is het bedrijf in deze situatie geraakt? Een overzicht van de gebeurtenissen in de afgelopen jaren.

2010: Sun Capital

V&D leidt al jaren een kwakkelend bestaan. In het najaar van 2010 neemt de Amerikaanse investeerder Sun Capital Partners V&D over van detailhandelbedrijf Maxeda, voor naar schatting 70 miljoen euro.

2013 en 2014: enorm verlies

Vanaf 2013 worden de problemen steeds groter. Het jaar wordt afgesloten met een nettoverlies van 42 miljoen op een omzet van 619 miljoen euro. Bij de presentatie van de jaarcijfers in 2014 blijkt het verlies nog hoger dan het jaar ervoor: 49 miljoen euro op een omzet van 604 miljoen.

Eind 2014 is er crisisoverleg. Het warenhuis mag 70 miljoen euro in het rood staan bij de huisbanken ING, Rabobank en ABN Amro. Maar deze afspraak verloopt op 31 januari 2015.

Januari 2015: het begin van de conflicten

V&D onderneemt actie en kondigt aan dat ze in de kosten moet snijden. Het bedrijf schrapt vijftig plekken op het hoofdkantoor. En ongeveer de helft van de 8000 medewerkers moet 5,8 procent van het salaris inleveren. 

De vakbonden CNV en FNV zijn ontevreden, maar V&D stelt dat iedereen grote concessies moet doen om te zorgen dat de winkelketen blijft bestaan. Ook banken, leveranciers en vastgoedeigenaren moeten een bijdrage leveren. Zo krijgen alle verhuurders van de panden van V&D het verzoek vier huurvrije maanden in te stellen. Na die periode wil V&D een doorlopende huurverlaging.

Ook dit zorgt voor onenigheid. IEF Capital, eigenaar van de panden in onder andere Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht, spant een kort geding aan tegen V&D. De verhuurder wil dat de warenhuisketen zijn winkels in bovengenoemde steden leeghaalt als V&D geen huur betaald. 

Aan het eind van de maand verloopt de afspraak over het krediet van 70 miljoen. Maar de winkelketen is nog steeds in gesprek met de banken. De geldkraan is nog niet dicht gedraaid.

Februari en maart 2015: kort geding uitgesteld

V&D geeft niet op en probeert de conflicten op te lossen. Begin februari overleggen IEF en de warenhuisketen voor het eerst. En met succes: de verhuurder vraagt de rechter de uitspraak in het kort geding uit te stellen. V&D krijgt tijd om tot een overeenkomst te komen met de verhuurders.

Ook vakbonden praten inmiddels mee, maar nog zonder resultaat. V&D biedt aan het loonoffer stapsgewijs in te voeren, maar hier gaan FNV en CNV niet mee akkoord. Ze zetten een kort geding over de loonsverlaging door.

Toch is er ook goed nieuws. IEF presenteert deze maand een reddingsplan. Eigenaar Sun Capital is bereid 60 miljoen euro in V&D te steken. De banken geven 45 miljoen en de verhuurders 24 miljoen. V&D is gered, voorlopig. Maar de problemen blijven. Verschillende pandeigenaren slepen de keten voor de rechter vanwege de huurverlagingen. En de onderhandelingen tussen de vakbonden en V&D lopen stuk. 

Juli t/m oktober 2015: akkoord

In juli bereiken V&D en vakbonden eindelijk een akkoord: de 5.000 medewerkers hoeven geen salaris in te leveren. Daarvoor in de plaats vervallen er wel driehonderd arbeidsplaatsen.

In oktober bereikt de keten ook een akkoord met 70 procent van de vastgoedeigenaren. V&D gaat overbodige winkelruimte afstaan en minder huur betalen. Daarnaast wordt in een aantal filialen ruimte gemaakt voor andere huurders.

December 2015: volle rekken

Maar alle besparingen op huur- en loonkosten mogen niet baten. Net voor de kerstdagen blijkt dat V&D tientallen miljoenen verlies lijdt. Probleem is het warme najaar: de rekken hangen vol met winterjassen, terwijl de mensen nog op het terras zitten. Het bedrijf blijft zitten met enorme voorraden, de omzet daalt.

Dan is de maat vol voor eigenaar Sun Capital en trekt het bedrijf de stekker uit V&D. De winkelketen vraagt uitstel van betaling aan. Op oudjaarsdag laat de V&D Group weten dat het bedrijf failliet is. Vakbonden zijn verbaasd: waarom heeft Sun Capital de keten niet wat meer tijd gegeven. De webshop gaat dicht, maar de winkels en het restaurantketen La Place blijven open. 

V&D-topman John van der Ent strijdt voor een zo goed mogelijke doorstart met zoveel mogelijk mensen. Aan belangstelling geen gebrek: al snel melden tientallen geïnteresseerde partijen zich bij de curatoren.

Januari 2016: zoektocht overnamepartij

Diezelfde curatoren hebben zes weken de tijd om een geschikte overnamepartij te vinden. Ze zijn haastig op zoek naar kopers voor het bedrijf of delen ervan. De verhuurders van de panden van de bankroete warenhuisketen kijken ondertussen naar andere mogelijkheden, ze wachten de ontwikkelingen niet af.

Eind januari neemt supermarktbedrijf Jumbo Groep restaurantketen La Place over. Jumbo neemt de vestigingen over die buiten de V&D-winkels liggen.

Februari 2016: twee partijen over

Twee partijen zijn nog in de markt voor de overname. Roland Kahn van Cool Investments, het bedrijf achter onder meer het kledingketen CoolCat. En het Canadese Hudson's Bay Company, een miljardenbedrijf met warenhuizen over de hele wereld.

Begin februari maken de curatoren bekend dat de onderhandelingen met Cool Investments de eindfase naderen. Kahn zou verder willen gaan met de strategie die V&D vorig jaar al had uitgestippeld: het V&D-concept blijft bestaan en de klant zal weinig merken van de overname.

Maar de verhuurders van de V&D-panden zijn in gesprek met Hudson’s Bay. Het bedrijf wil zestig winkels openen in Nederland, ongeacht een doorstart van V&D. De curatoren hebben een voorkeur voor Cool Investments, maar beide partijen tonen interesse in de panden van V&D.

De tijd dringt. Op maandag 15 februari werd duidelijk dat de curatoren de deadline van die nacht niet gehaald hebben. Zij hebben de verhuurders van de winkelpanden om drie dagen extra gevraagd om tot een overeenkomst te komen. De winkels van V&D zijn voorlopig gesloten.

16 februari 2016: doorstart mislukt

Het doek valt definitief voor V&D. De overnamegesprekken met Cool Investments van winkelondernemer Roland Kahn zijn afgebroken. De keten telde 8000 medewerkers en die staan nu op straat.

Een ‘zeer beperkte groep V&D-medewerkers' zal de komende weken onder leiding van de curatoren de boedel van het bedrijf afwikkelen.