Turkije is het enige NAVO-land dat rechtsreeks grenst aan gebied dat gecontroleerd wordt door Islamitische Staat (IS). Toch heeft het land nog steeds geen handtekening gezet onder het strijdplan van Obama.

Erdogan weigert tot nu militaire steun te geven aan de strijd tegen IS. Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry roept het land nu op om zich ook aan te sluiten bij de coalitie, nu IS 46 Turkse gijzelaars heeft vrijgelaten. In het Westen maar ook in Turkije vragen steeds steeds meer critici zich af waar de Turkse regering nu eigenlijk staat. Hoe betrouwbaar is Turkije als bondgenoot tegen de terreurorganisatie? En waarom doet Ankara nog niets?

Aan het woord komen Michiel Leezenberg, Koerdenkenner en Mehmet Cerit, hoofdredacteur van de Turkse krant Zaman Vandaag.

Spanning neemt toe

Sinds dit weekend is de spanning aan de Turks-Syrische grens sterk toegenomen. Meer dan 130.000 zouden inmiddels naar Turkije gevlucht zijn. Turkije gooide de grens op enkele plaatsen weer dicht, wat leidde tot gevechten tussen Koerden en de Turkse oproerpolitie. IS is een nieuw offensief gestart in Noord-Syrië. De meeste vluchtelingen zijn afkomstig uit de Koerdische stad Kobani, die belegerd wordt door IS.

Hans Jaap Melissen is in het Turks-Syrische grensgebied en doet verslag over de vluchtelingenstroom en de gespannen situatie.