Acht uur werken, acht uur vrije tijd, acht uur slaap en twee dagen weekend. In Nederland is dit sinds begin de jaren ‘60 van de vorige eeuw de standaard werkweek. Maar dat het anders kan bewijzen verschillende bedrijven in Zweden.

De 6-urige werkdag is daar een groot succes. Ook in Nederland denkt de politiek na over het breken met de traditionele “nine to five”. Martijn van Dam van de PvdA stelde onlangs nog voor om in Nederland over te gaan op een werkweek van 4x9. 

Minder werken, andere werktijden; het zou de werknemer gelukkiger, fitter en zelfs productiever maken. EenVandaag stelt de vraag: bestaat de optimale werkweek?

Wetenschappers wijzen ons erop dat meer dan 55 uur per week werken de kans op een beroerte met 33 procent vergoot. Ook zou het funest zijn voor ons slaapritme om eerder dan 10 uur ‘s ochtends al te beginnen met werken. 

Opkomend in Nederland is het zelfroosteren. Niet de managers, maar het personeel zelf vult hun ideale werktijden in. Zorginstelling de Schakelring begon hieraan in 2012 en zag het verzuim van hun personeel sterk terug lopen. Bij ICT-bedrijf Schuberg Philis zijn helemaal geen managers meer.

Het personeel bepaalt samen de doelstellingen. Het bedrijf won een Europese prijs voor het terugdringen van werkstress en zit met 0,9% verzuim ruim onder het landelijke gemiddelde van 3,8%. EenVandaag gaat langs bij Schuberg Philis en De Schakelring en spreekt onder andere met arbeidstijdendeskundige Ben Jansen.