Na een slopende, en uiteindelijk spannende verkiezingsstrijd is Donald Trump verkozen tot 45e president van de Verenigde Staten. Speculaties over de gevolgen van deze uitslag barsten los. Zes voorspellingen van vooraanstaande personen en instanties over de gevolgen van een presidentschap van Donald Trump:

1. Hoofd aandelenhandel, Ian Winer: De Amerikaanse beurzen zouden kelderen

De voorspellingen van beursexperts liegen er niet om. Ian Winer, het hoofd van de aandelenhandel Wedbush Securities in Los Angeles, voorspelde in april dat de Amerikaanse economie een flinke klap gaat krijgen.

Winer: ‘Als Trump president wordt van dit land dan zal de S&P 500 Index, de belangrijkste aandelenindex van Amerika, zakken naar 1.000 punten. Er is geen ontkomen aan dat de markt en de economie een flinke klap krijgen.’ Volgens Winer is Trump slecht voor alles wat met commercie te maken heeft: ‘Het is slecht voor de Amerikaanse huizenbouwers, slecht voor iedereen, maar vooral slecht voor de Verenigde Staten.’

Vooralsnog is deze voorspelling niet uitgekomen. De S&P 500 Index is gisteren licht in de plus gesloten op ruim 2100 punten. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat de 1000 punten grens zal worden bereikt. Veel koersen, zowel Amerikaanse als niet-Amerikaanse, zijn na de presidentsverkiezingen licht gedaald, maar de meeste herstellen zich redelijk snel. Hoe de koersen het doen nadat er nieuw handelsbeleid wordt ingevoerd blijft gissen.

2. Denktank The Economist: Trump in top tien mondiale risico’s

De denktank The Economist Intelligence Unit, gelieerd aan het beroemde gelijknamige blad, heeft Donald Trump op de zevende plek gezet in de lijst van grootste risico’s voor de wereld.

Volgens de verklaring van de denktank geeft Trump niet veel details over zijn standpunten en veranderen deze vaak. Bepaalde punten missen een fundering. Dit maakt dat Trump een onvoorspelbare president zou kunnen zijn. Sommige programmapunten kunnen een bedreiging vormen voor de wereldeconomie.

Donald Trump gaat geregeld tekeer tegen de vrijhandelseconomie en probeert landen als China en Mexico van zich te vervreemden. Dit kan tot een handelsoorlog leiden. Ook brengt het andere handelsverdragen van de VS in gevaar. Trump is ook fervent tegenstander van grote handelsverdragen zoals TTIP en NAFTA.

Zijn extreme standpunt over moslims kan ook een veiligheidsrisico vormen. Trump wil een verbod voor moslims om naar de VS te reizen. Ook heeft Trump aangegeven dat hij terroristen in gevangenschap hard wil aanpakken. Zo zou hij het gebruik van bepaalde martelmethodes niet schuwen. Jihadistische groeperingen kunnen deze grimmige houding naar het Midden-Oosten weer gebruiken in hun strijd. Het is daarom niet zeker of de terreurdreiging zal afnemen met Trump aan de macht.

Trump over waterboarding:

3. Fortune: deze sectoren profiteren van Trump

Niet iedereen is negatief over de effecten van Trump positie als president. Het Amerikaanse zakenblad Fortune stelde een lijst samen van sectoren die er juist baat bij hebben dat Trump als winnaar uit de verkiezingsstrijd is gekomen.

Defensie is vrijwel altijd gebaat bij een Republikeinse president, maar Trump is nog agressiever in zijn defensiebeleid, vooral richting terroristen. Deze sector zou dan ook enorm profiteren van zijn winst.

Ook de infrastructuur krijgt een boost. In de VS zijn veel wegen in een slechte staat. Trump belooft deze wegen, bruggen en vliegvelden te herstellen. Ook de omstreden muur aan de Mexicaanse grens, Trump’s grootste verkiezingsbelofte, zou een inmens groot infrastructuurproject worden. Dit levert veel banen op.

Trump over het bouwen van een muur aan de zuidgrens:

Een ander punt dat voordelig kan uitpakken voor veel Amerikanen is het protectionistische beleid van kleine, Amerikaanse bedrijven. Deze regeling zal kleinere ondernemingen beschermen tegen de macht van grote multinationals die zijn gevestigd in de VS. Er komen dan meer banen bij en de lonen zullen stijgen. 

4. Arthur Laffer, vooraanstaand econoom, stemde op Trump

Arthur Laffer, een invloedrijk econoom die bekend is geworden door zijn steun aan het presidentschap van Ronald Reagan, is ook positief over de overwinning van Trump. Hij denkt dat het economische beleid dat Trump wil doorvoeren, ervoor kan zorgen dat de Amerikaanse economie kan aansterken.

Laffer stelt dat de belastingdruk op dit moment te hoog is. Een hoog belastingtarief zorgt ervoor dat bedrijven uitwijken naar het buitenland om belasting te ontlopen. Trump heeft aangegeven dat hij het tarief met twintig procent wil verlagen van 35 procent naar 15 procent. Als dit plan gerealiseerd wordt zullen veel bedrijven terugkeren naar Amerika. Ook dit beleid zal zorgen voor grotere winsten en een groei van banen.

5. RaboResearch zet vraagtekens bij aangekondigd beleid

RaboResearch, het onderzoeksbureau van de Rabobank, plaatst kanttekeningen bij de visie van Laffer. Door het belastingtarief te verlagen zal de VS geld moeten lenen om grote, dure projecten te realiseren. De staatsschuld zal daardoor hard oplopen en ook het begrotingstekort zal drastisch stijgen. Het bouwen van de muur aan de Mexicaanse grens zal bijvoorbeeld miljarden dollars gaan kosten. Hoewel Trump heeft verklaard dat Mexico de muur zal bekostigen, heeft Mexico aangegeven dat dat niet zal gebeuren. 

6. Martin Visser, econoom verbonden aan de Telegraaf, ziet het somber in

Visser stelt dat als Trump zijn plannen doorvoert er op korte termijn een opleving plaatsvindt van de Amerikaanse economie, maar de staatsschuld tegelijkertijd enorm zal stijgen. De vraag is of er genoeg belastinginkomsten zijn om het dan oplopende begrotingstekort het hoofd te bieden.

Hij wil ook af van de handelsverdragen tussen Amerika en bijvoorbeeld Mexico en Europa om zijn eigen markt te beschermen. Amerika is een belangrijke handelspartner voor Nederland. Als zij hun economie isoleren merken we dat meteen in onze exportmogelijkheden. En als hij alle handelsverdragen verscheurt kan dat zelfs een schok voor de hele wereldeconomie betekenen. Uiteindelijk worden we beter van vrijhandel, aldus Visser.

Kortom, als het Trump echt zou lukken om zijn ideeën uit te voeren, wat Visser nog moet zien, zou dat zeer slecht zijn voor iedereen. Op lange termijn zijn deze plannen gewoon negatief.