Iedereen die wel eens met de trein gaat krijgt er vroeg of laat mee te maken: wachten op een vertraagde trein. De één krijgt daar heel veel stress van omdat hij bijvoorbeeld op tijd voor zijn sollicitatie ergens moet zijn. De ander blijft heel relaxt en gebruikt de extra tijd om nog een kopje koffie te halen. Maar wat dat wachten precies met je lichaam doet, daar is nog niet eerder onderzoek naar gedaan.

Tot morgen, want dan kun je op Amsterdam Centraal een stress-test doen. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam kijken wat wachten met je doet. Krijg je er een hele hoge bloeddruk van of juist niet? En wat doet het met je brein? 

Hoe stress-bestendig is onze verslaggever Mark de Bruijn? Onderzoekers meten hoe zijn brein reageert op het missen van een trein.

Twintig studenten gaan samen met onderzoeksleider Tonny Mulder reizigers tot en met aanstaande zondag vrijwillig onderwerpen aan de test. In een pop-up laboratorium worden vetragingen nagebootst en onderzocht wat dat met je doet. Zo zie je bijvoorbeeld een trein voor je neus wegrijden terwijl je hersenactiviteit en je bloeddruk gemeten wordt, hoe reageer je daarop? Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van de NS. Mark van Hagen, onderzoeker bij de NS, is benieuwd naar de uitkomsten. Met de resultaten van dit onderzoek willen ze kijken hoe ze het leven van de vertraagde treinreiziger kunnen verzachten.