Russische spionnen in Nederland. De AIVD waarschuwt er al jaren voor en de afgelopen jaren zijn verschillende spionnen al tegen de lamp gelopen. Nu gaat het om een jonge Russische wetenschapper, Ivan A., die werkzaam was bij de Technische Universiteit in Eindhoven en zich bezighield met quantumcomputers. 

De AIVD kreeg een tip van een buitenlandse inlichtingendienst een waarschuwde de universiteit die hem onmiddellijk wegstuurde. Ivan. A. is inmiddels weer terug in Moskou. Wat doen Russische spionnen hier? En waarom zijn ze geïnteresseerd in quantumcomputers? 

Staatsgeheimen

Russische spionage in Nederland is niet iets uit de Koude Oorlog. In 2011 werd oud F16-piloot Chris V.door de Haagse rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel voor spionage. Volgens de beschuldigingen van het OM had hij Nederlandse staatsgeheimen in zijn bezit en wilde hij deze verkopen aan Rusland.

In 2013 werd de 61-jarige Raymond P. veroordeeld tot 12 jaar cel omdat hij staatsgeheime informatie aan de Russische veiligheidsdienst SVR had verkocht. De rechtbank in Den Haag vindt bewezen dat hij jarenlang geheimen doorspeelde aan een Russisch spionnenechtpaar dat vanuit Duitsland opereerde.

Volgens de rechtbank stond vast dat hij honderden documenten over politieke en militaire aangelegenheden van de NAVO en de EU doorspeelde. 

Russische spionage

In het jaarverslag van de AIVD dat in april verscheen stond dat de Russische inlichtingendiensten in Nederland agenten aansturen om politieke en wetenschappelijke informatie te krijgen. Russische agenten worden ook ingezet voor de aanschaf van militaire technologie, waarbij de exportbeperkingen worden omzeild.

In EenVandaag spreken we met Ben de Jong, universitair docent op het gebied van de werkwijze en de geschiedenis van inlichtingen- en veiligheidsdiensten, in het bijzonder de KGB. Verder belichten we het belang van de quantumcomputer met wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout die onlangs het boek ‘Echt Quantum’ uitbracht over quantummechanica.