Vandaag brengt de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, een bezoek aan Nederland. Reden voor het bezoek is dat Nederland sinds 1 januari een half jaar voorzitter is van de EU. 

Premier Rutte houdt een persconferentie samen met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Rutte zal zijn plannen als voorzitter voor het komende half jaar uiteenzetten.

Grote uitdagingen Nederland

In EenVandaag een gesprek met Peter Spiegel, Chef Brussel voor de Financial Times. Volgens hem wordt het een voorzitterschap met grote uitdagingen voor Nederland: allereerst de vluchtelingencrisis en een dreigend vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Maar ook een binnenlandse aangelegenheid kan voor moeilijkheden zorgen; het GeenPeil-referendum dat wordt gehouden op 6 april over het associatieverdrag met Oekraïne. Wanneer de opkomst hoog is en een meerderheid tegen dit verdrag stemt, kan het referendum Nederland in verlegenheid brengen.

Met Spiegel spreken we over wat de beste manier is om deze uitdagingen het hoofd te bieden, en in hoeverre premier Rutte volgens hem de man is die deze klus goed kan klaren.

Nederland is voor een half jaar voorzitter van de Europese Unie, de landen verbonden aan de unie wisselen het voorzitterschap af. Het is de twaalfde keer dat Nederland voorzitter is, de volgende keer is waarschijnlijk in 2030.

SP-Kamerlid Harry van Bommel is te gast in de studio. Van Bommel is buitenlandwoordvoerder van zijn partij en heeft een kritische houding richting de Europese Unie. 

EenVandaagverslaggever Liesbeth Witteman bekijkt met griffier Hamilton en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol de voorbereiden voor het bezoek vanmiddag van de Europese Commissie aan de Eerste en Tweede Kamer.