De theatervoorstelling "War Horse' neemt het publiek mee van het Engelse platteland naar de Franse loopgraven tijdens WOI en stelt de vriendschap tussen soldaat en paard centraal Het paard is de enige met wie de veteraan over zijn doodsangst, over zijn familie kan praten. Ze hielden elkaar warm, sliepen samen in de modder, sleepten elkaar door de ellende heen.

De gruwelijke werkelijkheid is dat er tussen 1914 en 1918 zo'n zes tot acht miljoen paarden gestorven zijn op en rond het slagveld. Vele van hen werden overhoop geknald door machinegeweren of granaten. Sommige leden aan schurft of koliek, andere aten door mosterdgas vergiftigd gras. Maar de meesten gingen dood door de kou, de hitte, het gebrek aan voedsel en, vooral, door algehele uitputting. EenVandaag over de vriendschap tussen man en paard.

Donderdag 27 februari is er eenmalige vertoning van de theaterhit War Horse, live vanuit Londen in Pathe Tuschinski Amsterdam. In juni gaat de voorstelling in Carré in premiere.

Paarden

In Radio EenVandaag een gesprek met acteur Karel Simons, hij heeft als assistent poppen-regisseur de audities bijgewoond van de acteurs die de paarden zullen gaan spelen en gaat hen begeleiden tijdens het instuderen van hun rol.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.