De onderhandelingen over het Canadees-Europese handelsverdrag CETA liepen gisteren stuk. De Walen boden dermate veel verzet dat de Canadese minister van Handel Chrysta Freeland gisteren na uren onderhandelen gefrustreerd en in tranen haar koffers pakte. 

Tegenstanders van het omstreden handelsverdrag, die vandaag op het Amsterdamse Museumplein demonstreren tegen CETA, zijn blij: ‘De Walen hebben een goed inhoudelijk debat gevoerd en hebben besloten dat de deal nog niet goed genoeg is', zegt campagneleider Jurjen van den Bergh.

Door het aanhoudende verzet van de Walen en de gestaakte gesprekken lijkt ondertekening van het verdrag op 27 oktober in Brussel niet meer haalbaar. De voorzitter van het Europese Parlement probeert, met spoedbijeenkomsten, de meubelen alsnog te redden.

Van den Bergh: ‘Dit uitstel biedt minister Ploumen en haar Europese collega's een laatste kans voor een beter handelsverdrag met Canada, om ook echt te 'resetten' zoals zij eerder aangaf te willen. Het verdrag zoals het er nu ligt is alleen goed voor bedrijven, levert nauwelijks tot geen groei op en is wel schadelijk voor rechtsstaat, voedselveiligheid, arbeidsvoorwaarden en milieu.'

De manifestatie (met optocht) is georganiseerd door onder meer de Consumentenbond, FNV, Greenpeace, Milieudefensie en foodwatch. Ze verwachten zaterdag enkele duizenden mensen. De demonstratie is tegen de tegen de vrijhandelsverdragen CETA en TTIP en voor een duurzame en eerlijke handel.