Motherfucker. Het is een veelgebruikt scheldwoord. 'Fatherfucker' bestaat dan weer niet. Hoe kan dat? Op Radio 538 beweren Edwin Evers en zijn sidekicks dat het komt omdat we emotioneel sterker verbonden zijn met onze moeder dan met onze vader. Wij zoeken uit of dat klopt.

Op zoek naar het antwoord op deze vraag kom je al snel terecht bij Freud. Iki Freud in dit geval, geen familie, is psychoanalytica en zij geeft de dj’s direct gelijk. "Over het algemeen is de band met de moeder sterker dan met de vader." Toch ziet Freud daarin wel veranderingen. "Tegenwoordig voelen vaders zich meer betrokken. Je ziet ook vaders die met hun kindje op de borst lopen. Dat soort dingen."

Verantwoordelijkheidsgevoel bij moeder

Toch zegt Freud: "De verantwoordelijkheid ligt op de een of andere manier meer bij de moeder. Zij pakt dat makkelijk op."

Maar wat is de reden daarvoor? Daar geeft familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt antwoord op. "In het leven ben je alleen zeker van je moeder, omdat je 'existentieel verbonden' bent. Je weet zeker dat zij jou gedragen heeft en ter wereld heeft gebracht. De emoties liggen voor de hand, dus je kunt iemand inderdaad niet harder treffen dan te schelden op de moeder."

Scheldpartijen

Zo zijn we terug bij het schelden. Is de moeder inderdaad vaker de klos als er wordt gevloekt? Emeritus hoogleraar Piet van Sterkenburg deed jarenlang onderzoek naar schelden en hij ziet een trend. "Het beledigen van de moeder is meer frequent dan het gebruiken van vader, broer of zuster. De vader komt voorzichtig op, maar de moeder blijft het vaakst benoemd."

Daarmee hebben de heren van 'Evers Staat Op' dubbel gelijk. Ja, we hebben een sterkere emotionele band met moeders, en ja, daarom schelden we er vaker mee.