De periode rond de feestdagen is elk jaar ook de tijd van het jaar waarin de meeste verkeersongelukken gebeuren met alcohol in het spel. Rond de jaarwisseling zijn er zo'n 30 procent meer alcoholgerelateerde ongelukken dan normaal gesproken. Ook met kerst stappen veel bestuurders met een borrel teveel op achter het stuur. Terwijl we toch allemaal weten dat dit gevaarlijk is.

Alcohol zorgt ervoor dat we risico’s niet goed meer kunnen inschatten en we onszelf overschatten. Met een paar biertjes zoeken sommigen ook eerder de grens op. Deze combinatie van effecten leidt ertoe dat bestuurders al snel geneigd zijn om tegen beter weten in de auto in te stappen, ook als ze eigenlijk niet meer mogen rijden. En dat is gevaarlijk, weten ze bij Trafieq. Hier volgen mensen die met drank op zijn aangehouden cursussen over verkeersveiligheid en alcoholgebruik. Directeur Harry Rienmeijer weet wat er allemaal in je lichaam verandert op het moment dat je wat wijntjes teveel hebt gedronken. “Als er iets is wat je tijdens het autorijden nodig hebt, is het een goed reactievermogen, maar alcohol heeft daar een negatief effect op. Ook vertroebelt het onze waarneming. Je ziet minder wat in je ooghoeken gebeurt, waardoor je verkeer van opzij minder goed ziet”

‘Kan nog best’

Natuurlijk weten we eigenlijk allemaal wel dat je niet met drank op achter het stuur moet gaan zitten. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je medeweggebruikers. En toch staat YouTube vol met video’s waarop te zien is hoe bestuurders over de weg slingeren. Waarom stappen die bezopen bestuurders toch gewoon in de auto? “Op het moment dat we gedronken hebben, en we staan op het punt om in de auto te stappen, dan weten we wel: ‘Ja, het mag eigenlijk niet, maar als ik zo naar mezelf kijk, ik kan dat eigenlijk wel prima. Er zijn heel veel mensen die niet kunnen autorijden, maar ik heb een paar borrels op en ik merk eigenlijk helemaal niks’. We overschatten onszelf op zo’n moment enorm, met alle gevolgen van dien”, waarschuwt Harry Rienmeijer. Het is dan ook niet voor niets dat de politie heeft aangekondigd vooral rond de feestdagen extra te controleren

Ongelukken voorkomen

Het beste dat je kunt doen om ongelukken te voorkomen is zorgen dat je een plan maakt hoe je van de borrel of het etentje weer terug naar huis komt mocht je teveel hebben gedronken. Bijvoorbeeld door met een nuchtere collega of tafelgenoot mee te rijden, of de auto bij het feestje te laten staan en met het openbaar vervoer of een taxi naar huis te gaan. En als je elk risico wil omzeilen, is het het beste om te voorkomen dat je de auto kunt pakken, besluit Rienmeijer. “Als je de auto niet bij je hebt, kun je er ook niet in stappen. Da’s heel simpel, maar soms is het zo simpel als dat!”