In 2017 wordt meer gestaakt dan in de dertig afzonderlijke jaren ervoor. En 2018 is hard op weg om dat record te verbeteren. Niet alleen buschauffeurs en leraren, maar ook veermannen en technici leggen het werk neer. Wat is er aan de hand? 

De voorman van vakbond FNV, Han Busker, is er duidelijk over: “De economie trekt aan, maar dat willen de mensen ook in de portemonnee voelen. We zien dat we keihard moeten werken om gewoon fatsoenlijke CAO-afspraken te maken.” En Busker heeft de cijfers aan zijn kant. Het wordt wel het raadsel van de Nederlandse economie genoemd: de economie draait als een tierelier, maar de lonen blijven achter.

'Alles wordt duurder'

De stakingen in de metaalsector gelden als een van de grootste van ons land. Zeker 150.000 werknemers wachten op een nieuwe CAO. Ook medewerkers van Fokker in Papendrecht leggen het werk neer.

Marco Bruins werkt al tien jaar bij het bedrijf: “We vragen geen tonnen loonsverhoging, maar alles wordt duurder. We willen met de economie meegroeien.” Zijn collega Erik Velthuis beaamt: “Het is fijn dat het goed gaat, maar het is jammer dat we daar niet in mee mogen delen.”

Kijk en lees ook:

Meer bruto loonkosten 

Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW denkt te weten hoe het komt dat mensen de aantrekkende economie nog niet in de portemonnee voelen. En dat komt niet doordat bedrijven niet over de brug komen: “De werkgevers zijn 12% meer gaan betalen aan de bruto loonkosten. Het besteedbaar inkomen is maar met 5% gestegen.”

Volgens De Boer zouden mensen dus meer te besteden krijgen als er de overheid de lasten zou verlagen. “Busker moet niet naar mij blaffen, maar naar de overheid."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.