De politie in Ferguson heeft 'zwaar onder vuur gelegen', zei politiechef Ron Johnson over de rellen die maandagavond weer ontstonden in de Amerikaanse stad. De politie heeft volgens Johnson niet teruggeschoten. 31 mensen zijn gearresteerd.

Een vreedzame betoging draaide uit op onlusten toen een aantal demonstranten met flessen naar de politie gooide. Daarna werd op agenten geschoten. De politie moest traangas inzetten.

Ferguson

In EenVandaag een portret van Ferguson: hoe kunnen de rellen nu gebeuren in een stadje van net 21.000 inwoners? Hoe groot is de armoede, en hoe erg het racisme in het gebied? We spreken onder meer met Amnesty International. Die mensenrechtenorganisatie stuurt waarnemers naar het gebied. Daarnaast Amerikanist Koen Petersen.

Desondanks bleef het bij slechts een handjevol mensen dat uit was op rellen, zegt CNN. Het merendeel van de betogers liep rustig door de straten en riepen anderen op dat ook te doen. Zo schreeuwde een aantal 'niet vechten' in megafoons.

Noodtoestand

Het is de hele week al bijzonder onrustig in Ferguson, een voorstad van St. Louise. Reden is dat een blanke agent de ongewapende, zwarte Michael Brown doodschoot. De gouverneur van de staat Missouri, waar Ferguson ligt, riep zelfs de noodtoestand uit en stelde een avondklok in. Die is sinds maandagmiddag opgeheven.

In Radio EenVandaag een gesprek met Otto Adang, lector openbare orde aan de politieacademie. Wat kan de politie het beste doen in een situatie zo explosief als deze?