Groot protest tegen de Jungle bij de Noord-Franse havenstad Calais. Het migrantenkamp is overvol, er vallen doden en de overlast voor vrachtwagenchauffeurs is enorm.  Waarom zitten hier weer zoveel mensen? En was het kamp eerder dit jaar niet ontruimd? Zes vragen over de Jungle.

Hoeveel mensen zitten er nu?

Volgens officiële cijfers van de regionale overheid verblijven er op dit moment ongeveer 7.000 mensen in het kamp. Maar lokale hulporganisaties noemen heel andere aantallen: het zou gaan om bijna 10.000 mensen. Ongeveer evenveel als vorig jaar deze tijd, zegt Artsen zonder Grenzen Frankrijk.

Maar was het kamp niet al ontruimd?

Begin dit jaar werd het zuidelijke deel met bulldozers schoongeveegd. Volgens de Franse overheid ging het om een gebied met ongeveer 1.000 bewoners. Maar de impact was klein. Velen verhuisden niet naar de speciaal gebouwde containerwoningen, uit angst voor registratie en de vrees dan in Frankrijk te moeten blijven. Een deel van het kamp werd door migranten gewoon weer herbouwd.

Nu de Jungle overvol is en de overlast weer toeneemt, neemt de roep om definitieve sluiting toe. Vrachtwagenchauffeurs, havenwerkers, winkeliers en boeren blokkeerden gisteren een belangrijke snelweg in het gebied om hun eis kracht bij te zetten. De Franse minister van Binnenlandse Zaken zegt de Jungle zo snel mogelijk te willen sluiten.

Welke problemen zijn er in Calais?

Migranten proberen in vrachtauto’s te klimmen, om zo naar Groot-Brittannië te komen. Door verscherpte controles bij de Eurotunnel kan dat daar nu niet meer. Dus proberen ze eerder op de weg vrachtauto’s tot stoppen te dwingen, door bomen op de weg te gooien en die in brand te steken. Ook worden vrachtauto’s bekogeld met stenen en stokken.

Bekijk hier beelden van de blokkades en vrachtauto’s die bekogeld worden

Ook in het kamp zelf is het onrustig. Bij vechtpartijen tussen groepen migranten vielen deze zomer meerdere doden en gewonden. 

Waarom is de Jungle nu weer zo vol?

Dit heeft te maken met de grote stroom asielzoekers die via Libië en Italië Europa binnenkomt. In de zomer proberen meer migranten de oversteek over de Middellandse Zee te maken. Nu zijn er in Calais vooral Soedanezen, Ethiopiërs en Eritreeërs, mensen met een connectie met Groot-Brittannië, zegt Artsen Zonder Grenzen Frankrijk. Deze mensen hebben familie overzee en willen daar naartoe.

Mensen die in de Jungle verblijven vragen bevriende migranten of familie ook naar het kamp te komen. Ondanks alle tegenmaatregelen lukt het sommige migranten uiteindelijk toch om Groot-Brittannië te bereiken. En de Franse overheid treedt toch al nauwelijks op tegen het illegale kamp: het laat het op z’n beloop.

Waarom willen ze juist naar Groot-Brittannië?

Onder veel migranten bestaat het beeld dat dit een goed land is voor nieuwkomers. Een positief verhaal dat vaak ook van mensensmokkelaars komt. Veel migranten hebben verder een connectie met Groot-Brittannië vanwege het koloniale verleden: soms kennen ze er al iemand of hebben ze er familie. Migranten reizen vaak naar een gebied waar ze iemand kennen. Verder geldt er geen identificatieplicht in Groot-Brittannië, je kunt dus niet op straat worden aangehouden voor je papieren. Een ander voordeel: de taal.

Waar gaan de bewoners van de Jungle heen als het kamp gesloten wordt?

Dat is de grote vraag. Er is een kamp van hulporganisatie Artsen zonder grenzen bij Calais, met goede leefomstandigheden. Maar veel mensen willen hier niet naartoe, uit angst om geregistreerd te worden en op een ongewenste plek terecht te komen. Dus als de Jungle sluit is de kans groot dat veel migranten hun heil ergens anders zoeken. Uitwijken naar België of Nederland en zwerven langs de kust is een optie. In het Franse Duinkerke is ook een illegaal kamp. Het Belgische Zeebrugge signaleerde in februari een toename van migranten. Hoek van Holland meldde begin dit jaar een piek in het aantal aanhoudingen. Ook in Rotterdam was er sprake van een stijging, al was er volgens het ministerie geen relatie met de ontruiming van de Jungle in Calais.