De zonkracht is vandaag 7. Voor Nederland is dat echt veel. Afgelopen zondag was het zelfs 8,7. Dat is een record. Sinds het RIVM begon te meten is nog nooit zo een hoge waarde gemeten.

De zonkracht is het hoogste als de zon pal aan de hemel staat, zo tussen 12.00 en 15.00 uur. Bij de voor vandaag voospelde zonkracht kan de huid al na 15 minuten verbranden. Vooral mensen met een tere, blanke huid kunnen schade in de vorm van huidkanker oplopen. Deze vorm van kanker komt bij ons vaak voor omdat veel mensen het gevaar van de zon nog steeds onderschatten. Insmeren met zonneolie is het devies dat zowel het RIVM als alle andere medische instituten geven.

Temperatuur

De zonkracht heeft niets van doen met de temperatuur. Ook bij 15 graden kunnen de zonnestralen al dusdanig krachtig zijn dat schade aan de huid veroorzaakt kan worden. Gelukkig kunnen de stralen niet ongehinderd de aardbol bestralen. Ze worden gefilterd door de ozonlaag, bewolking maar ook door viezigheid in de lucht zoals smog. Waarom dat de stralen nu zo vele malen krachtiger zijn dan voorafgaande jaren? Zowel Margo Ribberink van Meteo Consult (”misschien hebben we wel schonere luchten gekregen”) als Harry Slaper van het RIVM (”het kan met de verandering van het klimaat van doen hebben”) kunnen het niet precies vertellen.

Afgelopen maandag onderzocht Lammert de Bruin bij RadioEenVandaag in feit en fictie of we extreme zonkracht vakter gaan meemaken.