Alle professionals in de zorg rond geboorte en zwangerschap maken zich zorgen. Er gaan in Nederland nog steeds teveel baby's dood voor en rond de geboorte. Vandaag komt het CBS met nieuwe cijfers en wat valt op?

Het gaat bij vrouwen vaak laat in de zwangerschap mis. En allochtone moeders verliezen vaker hun baby's dan autochtone moeders. Wat betekenen die cijfers eigenlijk en hoe kan ons systeem verbeterd worden? Vandaag en morgen in Eenvandaag de cijfers en de toekomst van bevallen in Nederland.

Allochtoon

Bij de eerste generatie niet-westerse moeders in Nederland sterft de helft meer baby's dan bij autochtone moeders. Bij Antillianen, Arubanen en Surinamers komen in verhouding de meeste kinderen om. Het geboortegewicht is bij deze kinderen vaak te laag. Ook worden zij vaak te vroeg geboren. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kort voor of na de geboorte gingen in 2004-2005 bijna twee keer (87 procent) zoveel kinderen van Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse afkomst dood dan van Nederlandse of Turkse ouders. Ook binnen het eerste levensjaar blijft bij deze groepen het sterftecijfers het hoogst.