Het was een bewongen week voor de Friese gedeputeerde Johannes Kramer (Fryske Nasjonale Partij). Friesland kwam na een bezoek van boze boeren bij het provinciehuis als eerste provincie terug op de afgesproken maatregelen om de veestapel in te krimpen.

Kramer kreeg vorige week vrijdag appjes binnen met teksten als: 'Kijk uit Johannes, er komen heel veel boeren aan en die zijn heel erg boos'. Binnen anderhalf uur stond de hele straat voor het provinciehuis vol met tractoren. "En dan weet je wel dat er iets aan de hand is", vertelt Kramer als hij terugblikt.

Ik heb me niet geïntimideerd gevoeld.

Afslag gemist

De boeren waren naar het provinciehuis in Leeuwarden getrokken omdat ze het niet eens waren met de uitleg die de provincies gaven aan de manier waarop de veestapel moet inkrimpen. De provinciale regels gingen verder dan wat minister Schouten had bedoeld.

Gedeputeerde Kramer had dat in eerste instantie onderschat maar werd geraakt door de reactie van de boeren: "Je ziet de emotie bij die mensen en dan realiseer je je dat we een afslag gemist hebben. Ik heb geprobeerd het uit te leggen, maar dat lukte niet meer. De emotie was heel erg hoog, de mensen waren heel erg boos. Er kwam een oudere boer naar me toe, die had een stuk touw bij zich en zei: 'We gaan je vastbinden'. Ik vroeg of hij het echt ging doen. Dat was niet zo, maar hij zei wel dat ze heel erg boos waren." Kramer zegt dat hij zich niet geïntimideerd voelde van deze uitspraken.

Dialoog

Kramer benadrukt dat er hoe dan ook maatregelen genomen moeten worden: "Ik heb wel tegen de boeren gezegd dat het stikstofprobleem hier niet mee is opgelost, maar we hebben tijd gekocht om de dialoog aan te gaan. We hebben de boeren nodig voor natuurontwikkeling en voor de klimaatdoelen."

Minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid en de provincies hebben afgesproken tot 1 december de tijd te nemen om een nieuwe oplossing te vinden voor de stikstofproblematiek. De Friese gedeputeerde kan zich wel in de afspraken vinden, maar heeft er niet zijn handtekening onder gezet: "Wij hebben de uitkomst niet ondertekend, want we willen eerst met onze boeren in gesprek gaan."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.