De dood van de 17-jarige Nederlandse Noa Pothoven wordt door internationale media aangegrepen om kritiek te leveren op het Nederlandse euthanasiebeleid. Maar die kritiek is gebaseerd op een misverstand.

Noa kampte onder andere met anorexia, depressie en PTSS. Ze werd op jonge leeftijd aangerand en verkracht. Het leven viel haar te zwaar en daarom diende ze een verzoek in bij de Levenseindekliniek. Die maakte gisteren in een verklaring bekend dat ze niet zijn ingegaan op dit verzoek.

Verkeerde berichtgeving

Afgelopen zondag overleed Noa, nadat ze was gestopt met eten en drinken. Een zelfgekozen dood dus en geen euthanasie. Toch werd dit door buitenlandse media verdraaid. Vooraanstaande media, zoals de Washington Post en The Guardian, namen de berichtgeving over en zelfs de paus plaatste er een tweet over.

Inmiddels hebben zij hun berichtgeving aangepast. Toch gebeurt het wel vaker dat er berichtgeving over euthanasie in Nederland misverstanden ontstaan in de VS.

Lees ook

'Geen euthanasie alstublieft'

In 2012 deed de Republikein Rick Santorum een gooi naar het presidentschap. Tijdens zijn campagne deed hij nogal opvallende uitspraken over het Nederlandse euthanasiebeleid.

Santorum beweerde dat in Nederland mensen armbandjes dragen met daarop de tekst: 'Geen euthanasie alstublieft'. Ook zou de helft van alle gevallen van euthanasie in Nederland niet vrijwillig zijn, maar gedwongen en zouden oudere mensen niet meer naar het ziekenhuis durven uit angst om geëuthanaseerd te worden.

De uitspraken van Santorum:

Vier Pinokkio's

EenVandaag-journalist Simone Tukker volgde de verkiezingen vanuit Washington en kan zich nog goed de mediastorm herinneren rond de uitspraken van Santorum. "In eerste instantie bleef het een beetje onder de radar. Hij zei het niet bij een groot debat op tv, maar bij een kleine bijeenkomst ergens in een zaaltje in Missouri. Het kwam eigenlijk pas echt los toen er een reactie uit Nederland kwam. Allerlei kranten en televisie checkten de uitspraken. Zo deelde de Washington Post tijdens de verkiezingstijd Pinokkio's uit. Volgens mij had Santorum er vier van de vijf te pakken."

Tukker kon zelf bijna niet geloven dat hij de uitspraken deed. "Je kunt je ook als Nederlander moeilijk voorstellen dat iemand dit gelooft. Maar in de Verenigde Staten ligt het toch anders. Ik denk dat best wel veel mensen dit hebben gezien als de waarheid, zeker zijn achterban."

RTL Nieuws-correspondent Erik Mouthaan ontkrachtte de uitspraken van Santorum op de Amerikaanse tv:

'Not done' in Amerika

Hoe kan het dat mensen dit geloofden? "Euthanasie is nou eenmaal een gevoelig thema in de VS. Er zijn nog steeds staten waar veel mensen wonen die conservatief zijn. Euthanasie is daar echt 'not done'. Er is ook een hele sterke pro-life beweging in Amerika. Politici spelen daar op in. Dan kan zo'n valse versie van de waarheid toch domineren."

Het leverde Santorum in ieder geval naamsbekendheid op, maar de officiële presidentskandidaat voor de Republikeinen werd hij niet.

'VS kijkt met verbazing naar ons euthanasiebeleid'

Hoewel de media destijds wel de uitspraken van Santorum checkten, deden ze dat bij Noa Pothoven niet. Wat zegt dat over het beeld dat Amerikanen hebben van ons euthanasiebeleid? "Zodra zoiets in het nieuws is, de dood van zo'n jong meisje, dan wordt het het meteen aangegrepen om het erover te hebben", zegt Tukker.

"In de VS is ons euthanasiebeleid, waarmee we voorop lopen in de wereld, iets waar ze met verbazing naar kijken. Hier in Nederland is euthanasie toegestaan vanaf 12 jaar, mits er toestemming is van de ouders. Dat kunnen veel Amerikanen zich gewoon moeilijk voorstellen."

Luister hier naar het gesprek met Simone Tukker in Radio EenVandaag.