Vier jaar geleden gaf ze, na 33 jaar koningschap, de kroon aan haar zoon. Wat heeft prinses Beatrix in die 4 jaren gedaan? Hoe gaf zij invulling aan haar leven? Wat vindt zij van het functioneren van haar zoon en schoondochter als koningspaar? En zijn er nog mensen die haar missen als koningin? 

Opvallend: Beatrix zag de afgelopen 4 jaar toe, ze zwaaide en... zweeg. Een hele andere houding dan andere gepensioneerde monarchen. 

Dat komt, omdat ze als lid van het Koninklijk Huis nog steeds onder de ministeriële verantwoordelijkheid valt. En anders dan bijvoorbeeld haar moeder Juliana is Beatrix een vrouw die zich aan de regeltjes houdt. Juliana blikte nog uitgebreid terug op haar leven als koningin, in 1987, samen met Bernard.

Ook de gepensioneerde koning Albert van Belgie liet zich onlangs uitgebreid interviewen.Dat deed hij zonder medeweten van zijn zoon Koning Filip en dat zette de verhoudingen op scherp.

Beatrix zweeg dus vooral in de afgelopen jaren, maar stil zitten doet ze niet. Zo was ze 31 maart nog op Aruba op werkbezoek, en begin april in Nieuwegein om de Nederlandse parkinsonvereniging te bezoeken. Ook plantte ze op 13 april nieuwe bomen in IJsselstein, bezocht ze in november in het Vaticaan een speciale Rembrandt-tentoonsteling, en ging ze in januari met haar nichtje Margarita naar het paardenconcours Jumping. 

Ze woont in haar privé-kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, en heeft ook nog een huis naast paleis Noordeinde, het net verbouwde werkpaleis van koning Willem-Alexander. Jaarlijks krijgt de prinses 1,5 miljoen pensioen en daarnaast wordt ze ondersteund door de Dienst van het Koninklijk Huis. Hoedjes draagt ze als prinses steeds minder, ze verscheen zelfs, ietwat rebels, bij de opening van ‘Chapeau’, de grote tentoonstelling in ‘t Loo van 111 van haar hoeden, zonder hoofddeksel. Eenvandaag spreekt hierover met historicus Han van Bree en cabaretier Bart de Groof die jarenlang optrad als koningin Beatrix met zijn voorstelling ‘Klappen voor de Koningin’. 

Lees hier de longread over prinses Beatrix, van onze verslaggever Caroline van den Heuvel: