De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie presenteert volgende week het nieuwe regeerakkoord. In het nieuwe kabinet komen waarschijnlijk zestien ministers. Waaronder waarschijnlijk een nieuwe minister van Klimaat, van Immigratie en van Landbouw.

Nederland is koploper in de wereld op agrarisch gebied, maar heeft geen ministerie van Landbouw. Dat moet anders vindt het CDA. En dus wordt de Landbouwminister in het nieuwe kabinet in ere hersteld. De afgelopen jaren is de agrarische sector geplaagd door het fipronil-schandaal en kregen boeren te maken met forse schade door hagelbuien. Volgens oud-minister van Landbouw Cees Veerman verdient de sector dan ook een toegewijde nieuwe minister. “De huidige staatssecretaris heeft duidelijk laten blijken dat hij niets met de sector heeft, dat voelt de achterban. Als je veranderingen wilt doorvoeren heb je draagvlak nodig."

Turbulente tijden

Ook de melkveehouders maken een turbulente tijd mee, zoals Boer Zoekt Vrouw-boerin Agnes van der Ven. Voor ruim een miljoen euro investeerde ze in een hypermoderne stal. Door het verdwijnen van het melkquotum kon ze meer koeien houden en dus meer melk produceren, dacht ze. Maar door de fosfaatregeling werd zij gedwongen om vijftig koeien te ruimen. De nieuwe stal is nu veel te groot en de nieuwe melkrobot staat de helft van de tijd stil. “Wij hebben een minister van Landbouw enorm gemist, we zijn aan ons lot overgelaten. De huidige staatssecretaris doet maar wat. Wij doen grote investeringen en dan plotseling verandert de staatssecretaris de spelregels. Als ik dit had geweten had ik het bedrijf nooit overgenomen.” Agnes kan op dit moment het hoofd nauwelijks boven water houden en hoopt op duidelijkheid en betere tijden.

Er komt dus waarschijnlijk ook een minister van  Immigratie en Klimaat