Het was vroeger een populair spel bij de Vakantieman; wijs aan op de kaart in welk vakantieland je je bevindt. Dat ging zelden goed. Maar we blijken niet het enige volk te zijn dat de topografische kennis niet op orde heeft. Amerikanen zijn nog erger.

De New York Times publiceert vandaag een kaart van groot Azië met daarop stipjes waar 1746 volwassen Amerikanen denken dat Noord-Korea ligt. En de resultaten zijn om te huilen. Sommigen denken dat Noord-Korea in Rusland ligt, terwijl anderen zelfs een stipje hebben gezet in Australië. 36 procent van de ondervraagden had het wel goed.

Wat opvallend is in het onderzoek is dat Amerikanen die weten waar Noord-Korea ligt ook anders over het land denken dan degenen die geen idee hebben. In het kort komt het er simpel op neer dat degenen die het land weten te liggen eerder geneigd zijn te vinden dat de VS diplomatiek iets moet doen aan de gespannen situatie met Noord Korea.

Extra opvallend is dat vooral mannelijke Republikeinen Noord-Korea goed aan weten te wijzen. Bij vrouwen is er geen verschil in het percentage tussen Republikeinen en Democraten.