Het 7-jarige meisje Bana Alabed uit Oost-Aleppo twitterde samen met haar moeder Fatemah sinds september over de oorlog in Aleppo. Dankzij hun posts konden duizenden volgers zich een beeld konden vormen van hoe het is om als kind in zo’n oorlogssituatie te leven.

Bana en haar moeder postten berichten over alledaagse dingen, zoals over niet naar school kunnen gaan en over de vele bombardementen.

Eén van hun trouwe volgers was de Britse schrijfster J.K. Rowling, want Bana heeft getwitterd dat ze grote fan is van Harry Potter en dat die boeken haar helpen om de oorlog even te vergeten, waarna Rowling alle Harry Potter e-books naar haar mailde. 

Bana liet vorige week al weten dat hun huis was gebombardeerd en dat ze aan de dood ontsnapt waren. Gisteravond heeft de moeder van Bana nog de volgende tekst getwitterd: ‘Wij weten zeker dat het leger ons gaat oppakken. We zien elkaar op een andere dag, lieve wereld, dag.’

En vervolgens is het twitteraccount @alabedbana opgeheven. Dus veel volgers maken zich grote zorgen, en zijn de hashtag where is bana gestart. De Syrische journalist Zaina Erhaim heeft inmiddels via Twitter laten weten dat het goed gaat met Bana en haar moeder en dat ze zelf ervoor hebben gekozen om even te verdwijnen en dat we hun privacy moeten respecteren. Maar het is nog onduidelijk hoe deze journalist aan deze informatie komt.