Mensen die zich hebben misdragen tijdens de jaarwisseling moeten zich volgend jaar verplicht melden op het politiebureau, zodat ze niet opnieuw de fout in gaan. Daarvoor pleit regeringspartij VVD.

De meldplicht moet er voor zorgen dat de jaarwisseling rustiger verloopt. "Als je geweld gebruikt tegen hulpverleners, dan mag je hard aangepakt worden", aldus Antoinette Laan-Geselschap, Kamerlid voor de VVD.

Stadionverbod

De meldplicht is vergelijkbaar met het stadionverbod zoals we die nu kennen. "Mensen die dit jaar opgepakt zijn, moeten zich een jaar later 's middags om 18 uur melden en kunnen niet deelnemen aan het feest. De grootste straf is dat je er niet bij kan zijn."

De VVD wil een meldplicht voor diegenen die zich dit jaar tijdens oud en nieuw hebben misdragen.

Er is dit jaar rond de jaarwisseling ruim twee keer zo veel geweld gebruikt tegen politieagenten als vorig jaar. Ook het aantal zware mishandelingen en bedreigingen steeg.

Korpschef: 'Een zorgwekkend beeld'

Korpschef Erik Akerboom reageerde op Twitter vol ongeloof. "Incidenten, schade en ongelukken geven een zorgwekkender beeld dan vorig jaar, ook tegen hulpverleners. Dit vraagt om herbezinning op de organisatie, het feest, het vuurwerk en de straffen met oud en nieuw."

Volgens Gerrit van de Kamp, voorzitter van de grootste politievakbond, is de meldplicht geen slecht idee. Toch is het volgens hem niet genoeg. Hij wil dat er een onderzoek komt naar de toename van het geweld tegen agenten en hulpverleners tijdens de jaarwisseling. "De afgelopen tien jaar hebben we veel maatregelen gevraagd en ook gekregen. Een deel helpt, een deel niet. Denk aan snelrecht of strafverhoging en ook zijn er evenementen geïntroduceerd, zoals vuurwerkshows. Als je alles bij elkaar optelt zie je nu dat het geweld toch weer toeneemt. We moeten zien te achterhalen wie deze mensen zijn en wat ze beweegt. De extra maatregelen die we al hebben ingevoerd zijn blijkbaar niet genoeg."