De VVD heeft, ondanks een verlies van rond de acht zetels, met ruime voorsprong de verkiezingen gewonnen. Met 99% van de stemmen geteld komt de PVV met twintig zetels waarschijnlijk op de tweede plaats, voor het CDA en D66, die beiden 19 zetels veroverden. GroenLinks boekte de grootste winst groeit naar 14 zetels.

Grote verliezer is de PvdA, die na een historische nederlaag met slechts 9 zetels in de Tweede Kamer komt, een verlies van 29 zetels. Nieuwkomers Denk en FvD komen nieuw in de Kamer met respectievelijk drie en twee zetels.

VVD-leider Rutte meldde trots dat ‘de VVD voor de derde keer op rij de grootste is’, maar liet ook weten dat ‘de boodschap is gehoord’ en gaf aan dat Nederland ‘ho heeft gezegd tegen het verkeerd soort populisme’. Ook D66-lijsttrekker Pechtold gaf aan dat met deze uitslag het populisme is gestopt. Geert Wilders zei dat Rutte nog lang niet van hem af is. CDA-lijsttrekker Buma zei na de zetelwinst dat ‘Nederland een nieuw CDA heeft gezien’.

GroenLinks is de grootste winnaar van deze verkiezingen: de partij gaat van 4 naar 14 zetels. De partij is nog nooit zo groot geweest, maar tegelijker is de linkse vleugel van de politiek kleiner dan de rechtervleugel. Verslaggever Sander 't Sas sprak Klaver the day after. Hoe groot is de kans dat zijn partij deelneemt aan een kabinet? Klaver voelt in ieder geval een grote verantwoordelijkheid om de linkse, progressieve stem te laten horen.

Dit is de zetelverdeling na telling van 99,3% van de stemmen: 

VVD 33

PVV 20

CDA 19

GroenLinks 14

D66 19

SP 14

PvdA 9

ChristenUnie 5

SGP 3

Partij voor de Dieren 5

50PLUS 4

DENK 3

Forum voor Democratie 2