Syrische asielzoekers die zich melden in Nederland, vallen niet onder het Vluchtelingenverdrag en moeten daarom terug worden gestuurd naar het eerste veilige land waar ze aankwamen. Dat zegt Patrick van Schie, directeur van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD.

Van Schie: “Voor de mensen die deze week met bussen aankwamen in Oranje betekent dat, dat ze zo snel mogelijk terug moeten naar het gebied van waar ze naar hier zijn gereisd; het eerste gebied waar ze dus veiligheid hadden.”

 “Ze komen vrijwel allemaal via veilige landen ons land binnen, meestal Turkije. Als ze daar zijn aangekomen, hoeven ze niet meer voor hun leven te vrezen en kunnen ze door de VN worden erkend als vluchteling. Is dat het geval, dan kunnen ze vervolgens worden verdeeld over andere landen en worden opgenomen. Dat geldt dus niet voor mensen die op eigen houtje hierheen komen. Dan geldt niet het Vluchtelingenverdrag.”

Begin dit jaar presenteerde de VVD haar vernieuwde visie op het Nederlandse asielbeleid. De nadruk lag daarin op ‘opvang in de regio’. Van Schie voegt daar nu ‘terugkeer naar de regio’ aan toe. Hij vindt de term ‘vluchtelingen’ misleidend:

“Het zijn migranten, geen vluchtelingen.  Het gebruik van de term ‘Vluchtelingen’ is framing  door mensen die pleiten voor ruimhartige opvang.” “Ze willen naar Duitsland, Zweden en Nederland, vanwege wat wij hier te bieden hebben. Ze willen niet naar Litouwen of Slovenië -ook veilige EU landen. Ze vluchten niet van iets, ze worden getrokken náár iets.”

Van Schie heeft verder alle begrip voor Hongarije, dat hekken bouwt om de asielstroom te stoppen: “Griekenland doet het niet, dus doet Hongarije het maar. Het is de enige manier om de stroom mensen die hierheen komt te stoppen.”