VVD-Kamerlid Thierry Aartsen is vorig jaar bedreigd nadat een oude tweet van hem werd opgediept. Hij noemt dat nu 'een kloteweek'. "Je krijgt enorm veel bagger over je heen."

Aartsen blikt, in gesprek met politiek commentator Joost Vullings, op deze roerige periode terug. "Er werd flink gespit in mijn Twitter-verleden. Ik heb ooit een tweet gestuurd toen ik in een trein zat die vertraging had, omdat iemand daar voor gesprongen was."

'Het was een stomme tweet'

'Zelfmoordenaars, word eens creatief!', plaatste Aartsen destijds op Twitter. "Dat was een stomme tweet", zegt hij. Door de tweet ontstond ophef om zijn aanstelling in de Kamer, ook binnen de VVD. Nog voor zijn installatie als Tweede Kamerlid, in september vorig jaar, betuigde Aartsen in een video spijt om het 10 jaar oude bericht. Hij plaatst het bericht wel in perspectief. "Ik was toen 19 en net van de middelbare school af."

Er was niet alleen veel om de tweet te doen, het VVD-Kamerlid ontving zelfs bedreigingen. "Het was even een kloteweek. Je krijgt enorm veel bagger over je heen." Aartsen vertelt dat hij aangifte van de bedreigingen heeft gedaan bij de politie. Hij weet niet of daar ooit iets mee is gebeurd.

Reportage: VVD-Kamerlid Thierry Aartsen in gesprek met politiek commentator Joost Vullings.

Op de bres voor de volkscultuur

Aartsen is woordvoerder Media en Cultuur. In zijn eerste jaar als Kamerlid maakte hij zich sterk voor volkscultuur, zoals bloemencorso's, schutterijen, paasvuren en het carnaval. Volgens hem is het onterecht dat al het geld, jaarlijks 500 miljoen euro, naar opera, theater en orkesten gaat. "Het is goed dat daar ook geld naar gaat, maar het is zonde dat er niks naar volkscultuur gaat. Heel veel mensen genieten daarvan."

Ik heb me gestoord aan mensen die met heel veel dédain over volkscultuur spraken.

Nadat hij het debat aanzwengelde is er wel iets veranderd: "We hebben er een miljoen euro uit kunnen trekken voor volkscultuur. Dat is een goed begin. Ik heb me gestoord aan mensen die met heel veel dédain over volkscultuur spraken."

Lees ook

BN'ers in een jurk

Mediaminister Slob kwam vlak voor de zomer met zijn visie op de publieke omroep. Die moet gedeeltelijk reclamevrij worden. Het rijk compenseert die wegvallende reclame-inkomsten, maar omroepen vrezen dat dat niet voldoende is en ze daarom op termijn opnieuw moeten bezuinigen.

Aartsen steunt het kabinetsvoorstel en vertelt waarom: "Wij vinden dat de publieke omroep moet doen waarvoor ze in het leven is geroepen: journalistiek, verdieping, documentaires... Alle zaken die commerciële omroepen niet zomaar zelf oppakken. Dan moet je niet een hoop geld uitgeven aan amusement, spelprogramma's of aan BN'ers die de wereld over vliegen of een jurk gaan passen. Dat moet je gewoon niet willen."