Tien jaar na de vuurwerkramp in Enschede, waarbij 23 mensen omkwamen, doet oud-directeur Bakker van de vuurwerkopslag SE Fireworks aangifte tegen het onderzoeksteam dat de ramp onderzocht. De toenmalig Officier van Justitie en een hoge politiefunctionaris van de politie Twente zouden belangrijke politiestukken buiten het strafdossier hebben gehouden. Die stukken werpen een ander licht op de oorzaak van de ramp.

Met die beschuldiging komt strafadvocaat John Peters in de uitzending. De advocaat heeft vandaag aangifte gedaan namens zijn client Rudi Bakker, een van de toenmalige eigenaren van de vuurwerkopslag SE Fireworks. De advocaat baseert zich op een proces-verbaal van de politie waaruit blijkt dat in het opsporingsonderzoek naar de vuurwerkramp nadrukkelijk rekening werd gehouden met een ‘menselijke oorzaak’.

Het onderzoeksverslag bevat aanwijzingen dat oud-mededirecteur P. en twee medewerkers van SE Fireworks volgens de recherche iets met het ontstaan van de ramp te maken kunnen hebben ‘of er wetenschap van hebben’. Ze worden als verdachte aangemerkt. Volgens Peters zijn die stukken bewust buiten het strafrechtelijk onderzoek gehouden. Oud-rechercheurs Paalman en De Roy-van Zuydewijn van het toenmalige onderzoeksteam bevestigen die lezing.

Politie en justitie hebben altijd vol overtuiging iemand anders aangewezen als de aanstichter van de ramp, André de V. De V. werd in hoger beroep vrijgesproken.

Justitie in Almelo bevestigt de aangifte en laat weten dat de zaak intern wordt onderzocht. Later moet volgens een woordvoerder blijken of de aangifte moet leiden tot een nader justitieel onderzoek.

Het onderzoek naar de vuurwerkramp is al jaren omgeven met mysteries. De ware toedracht van de ramp is nooit achterhaald.

Het justitie-onderzoek naar de oorzaak van de ramp is deze zomer heropend. Dat gebeurde nadat nieuwe getuigen verklaarden dat de ramp mogelijk het gevolg was van een bedrijfsongeval op het terrein of in ieder geval van menselijk handelen De nieuwe stukken lijken die lezing te ondersteunen.

Het stuk is onderaan deze pagina te downloaden.

Vuurwerkramp: Stukken onderzoek verduisterd

Download