Haar man vecht voor zijn leven in een ziekenhuis in Moskou. Hij zou opnieuw vergiftigd zijn, net als twee jaar geleden. Evgenia Kara-Moerza is de vrouw van Poetin-opponent Vladimir Kara-Moerza. In EenVandaag een interview met Evgenia. 

Afgelopen donderdag werd Vladimir Kara-Moerza met vergiftigingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis en raakte hij in coma. De familie vermoedt een verband met zijn politieke activiteiten. ”De doktoren hebben gezegd dat mijn man een derde aanval niet zal overleven. En toch denk ik dat hij zijn werk zal voortzetten,” zegt Evgenia.  

Vladimir Kara-Moerza is een felle oppositieactivist in Rusland. Hij is een goede vriend van Boris Nemtsov, de charismatische activist die twee jaar geleden werd vermoord op een brug naast het Kremlin. Die moord schokte de hele wereld.

Het Kremlin ontkent elke vorm van betrokkenheid. De vergiftiging van Kara-Moerza past in een reeks aanslagen op critici van Poetin: de doodgeschoten Boris Nemtsov, de vermoorde schrijfster Anna Politkovskaja, de vermeende zelfmoord van zakenman Boris Berezovski en de vergiftigde oud-spion Alexander Litvinenko.

Evgenia Kara-Moerza vertelt aan EenVandaag dat de conditie van haar man verbetert en dat hij inmiddels zelf kan ademen. Ze heeft er vertrouwen in dat hij het overleeft, maar of zijn lijf voor de tweede keer volledig kan herstellen durft ze niet te zeggen.

Eerder maakte EenVandaag onderstaande reportage over de mysterieuze dood van Poetin's politieke tegenstanders: