Een bijzonder verhaal in het AD vandaag over absurde zorgkosten wordt veel gedeeld. Door ons zorgstelsel is het vaak compleet onduidelijk wat voor zorgkosten je -al dan niet via je verzekeraar- allemaal betaalt, maar dit verhaal maakt het wel erg bont.

De Waddinxveense, genezen, borstkankerpatiënte Karina Molendijk besloot onlangs eens uit nieuwsgierigheid haar zorgkosten uit te pluizen. Daar stuitte ze op declaraties die ze absoluut niet kon plaatsen. “Ik zag dat de Thuiszorgorganisatie Vierstroom 722 euro had gedeclareerd. Heel gek, want ik heb nog nooit thuiszorg gehad", vertelt Molendijk aan de krant. Toen ze Vierstroom belde werd ze niet bepaald vriendelijk te woord gestaan. Waar ze zich druk om maakte, was de vraag. Het werd toch gewoon vergoed? Maar uiteindelijk kwam ze erachter.

“Ik heb borstkanker gehad, en voor de behandeling moest ik mezelf thuis een injectie geven. Vierstroom heeft me toen 1 x gebeld om te vragen of er iemand langs moest komen om het me uit te leggen. Ik heb gezegd dat dat niet nodig was. Dat telefoontje kostte dus 722 euro."

Navraag door de krant bij Vierstroom leert dat de kosten komen door ‘experimentele bekostiging’. Een Woordvoerder zegt: “722 euro is absoluut niet de prijs voor een telefonisch gesprek. Sinds kort werken we met 'experimentele bekostiging'. Het betreft een experiment dat is opgezet in samenwerking met alle verzekeraars. Daarbij wordt gekeken naar het totaalbedrag dat we over een jaar aan zorg leveren. Dat bedrag wordt gedeeld door het aantal cliënten", legt Van de Wetering uit. "Die 722 euro krijgen we dus voor elke cliënt waar we zorg aan leveren. Dus ook clienten die bijvoorbeeld zeven dagen per week verzorgd moeten worden.” Het doel van de maatregel: efficiënter werken. Toen er nog per uur werd gedeclareerd werden er heel veel uren gemaakt om zo meer te kunnen claimen. Dat is nu dus anders.