De vrijspraak in hoger beroep van ex-neuroloog Ernst Jansen van vorig jaar blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad in Den Haag vandaag bepaald. 

De Hoge Raad heeft getoetst of de vrijspraak in hoger beroep door het hof juist geformuleerd was, en dat was het geval. Bezwaar is nu niet meer mogelijk.

Jansen werd vrijgesproken omdat het hof het niet bewezen vond dat hij zijn patiënten opzettelijk had mishandeld of hun gezondheid had benadeeld, met dood of zwaar lichamelijk letsel als gevolg. Het Openbaar Ministerie was het hier destijds niet mee eens en had cassatie ingesteld. In eerste instantie was de voormalig neuroloog tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zowel het OM als Jansen gingen hier tegen in beroep.

Jansen moest zich voor de rechter verantwoorden voor medische missers eind jaren negentig. De strafzaak is de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.

De neuroloog vertelde meerdere patiënten dat ze ernstige ziektes hadden, zoals alzheimer of de spierziekte ALS, en schreef ze zware medicatie voor. Het bewijs voor die ziektes was echter flinterdun of zelfs niet aanwezig. Omdat de schuldvraag door de verstreken tijd inmiddels verjaard is, kon het gerechtshof dat niet meer toetsen. Dat hij opzettelijk verkeerde diagnoses van ernstige ziektes stelde, kon volgens het gerechtshof niet bewezen worden.

Bekijk hieronder eerdere reportages over de zaak terug:

Jansen Steur vrijgesproken voor medische delicten. 

'Neuroloog zelf patiënt door hersenletsel'. Kijk deze eerdere uitzending terug: