Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste ter wereld en dat komt door hun opvoeding. Dat vinden een Amerikaanse en een Engelse die in Nederland wonen met hun gezin. Ze schreven het boek De gelukkigste kinderen van de wereld. Opvoeden The Dutch Way dat vandaag uitkomt. Maar is de Nederlandse manier wel de beste?

In Groot Britannië kreeg het boek veel media-aandacht en werd positief ontvangen. Is opvoeden op zijn Nederlands de beste methode? Een Unicef-onderzoek uit 2016 onderschrijft deze conclusie in ieder geval. Het kinderfonds van de VS vergeleek de positie van kinderen in 21 ontwikkelde landen op basis van veertig factoren waaronder veiligheid, onderwijs en armoede. Nederland eindigde op plek één.

Cabaretier Roue Verveer maakte met Hanneke Groenteman een tv-serie over opvoeden en schreef er ook een boek over. Hij vindt de Nederlandse opvoedmethode soms veel te vrij en propageert dat "slappe Nederlandse ouders beter hun grenzen moeten trekken." Hij vindt dat een kind geen allesbepalende stem moet hebben, ook al gaat het om de keuze tussen spinazie en spruitjes.