Ook dit jaar worden in Vorden tijdens Dodenherdenking de daar gesneuvelde Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Vorig jaar leidde dit nog tot een storm van kritiek. Mensen die hiertoe het initiatief hadden genomen werden uitgemaakt voor antisemiet. 

De directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Jan van Kooten, zegt vandaag in dagblad Trouw dat Duitsers, SS'ers en foute Nederlanders niet worden herdacht op 4 mei. 'We herdenken de Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties.' Toch heeft Vorden besloten de Duitsers ook dit jaar in de herdenking op te nemen.

Wordt het niet eens tijd 68 jaar na de oorlog het roer om te gooien, en de in Nederland begraven Duitse soldaten officieel op te nemen in een herdenking?

EenVandaag peilt de mening onder de leden van het EenVandaag Opiniepanel en bezocht onder meer de militaire begraafplaats Ysselsteyn nabij de Limburgse plaats Venray. Daar liggen bijna 32.000 gesneuvelde Duitsers die al jaren zonder problemen tijdens Dodenherdenking worden herdacht.  In de studio reageert Jan van Kooten, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, op de uitkomsten van het onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel.

update
clock 02-05-2013 11:21

Vorden schrapt herdenking Duitsers

Het Gelderse dorp Vorden schrapt, onder meer na kritiek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de herdenking van gesneuvelde Duitse militairen.

Interview Awraham Soetendorp

Ophef rond Dodenherdenking