2015 is volgens trendwatchers het jaar van de ‘verantwoordelijkheid’, de deel-economie en het einde van het ik-tijdperk. Volgens de Chinezen is 2015 ook het jaar van de geit. EenVandaag portretteert deze week vijf bijzondere initiatieven van mensen die ondanks grauwsluiers en donkere wolken, weigeren om zelf ook te gaan zitten somberen. 

Met vanavond aandacht voor de lachcursussen van Bente Adriaens. Zij lacht ook als er niets te lachen valt. Als lachcoach heeft ze het afgelopen jaar cursussen gegeven bij verzekeringskantoren, banken en zelfs het ministerie van Financiën en ook geeft ze regelmatig lachworkshops in Utrecht. En die zijn hard nodig, zegt Adriaens. 

Depressieve volkeren

Want ondanks ons hoge welvaartsniveau staan de Nederlanders op nummer 3 in het lijstje van meest depressieve volkeren van Europa. Lachten volwassen mensen in de jaren ‘50 nog 18 minuten per dag, vandaag de dag is dat nog maar 6 minuten.  En waar kinderen gemiddeld 300 keer per dag lachen, komen volwassenen als ze eenmaal de grens van vijftig jaar zijn gepasseerd niet verder dan twee tot drie keer per dag.

Humor op de werkvloer

En dat is jammer, zegt Bente. Want 1 minuut lachen gelijk staat aan 10 minuten roeien op een roeimachine. EenVandaag neemt de proef op de som. Ook spreken we met Marcellino Bogers, oud-verpleegkundige en auteur van het boek ‘Humor als verpleegkundige interventie’. Hij pleit al jaren voor meer humor op de werkvloer. Juist ook als er weinig te lachen valt. 

Serie: Vooruit met de geit

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.