Miniatuurvliegtuigen, vliegtuigstoelen en zelfs tatoeages. KLM-Verzamelaar Rien Moerland heeft het allemaal. Wat hij gaat doen om het 100-jarig bestaan van de luchtvaartmaatschappij te vieren? "Vliegen natuurlijk, met de KLM."

KLM bestaat vandaag 100 jaar. Reden voor een feestje. Zeker voor KLM-verzamelaar Rien. Hij is gepensioneerd, maar was steigerbouwer in de luchtvaart. Hij heeft een grote passie voor alles wat met KLM te maken heeft. Als het blauw is en het KLM-logo staat erop, dan moet Rien het hebben.

Lees ook

KLM-tatoeages

Niet alleen zijn huis staat vol met KLM-spullen. Rien liet ook een aantal tatoeages zetten ter ere van de luchtvaartmaatschappij. "Ik heb dus de MD-11, die heb ik laten zetten toen ik die laatste vlucht gevlogen heb. En dan heb ik hier de bekende zwaan van de reclame vroeger. En ik heb vorig jaar, met het oog op het afscheid van de 747, deze laten zetten op mijn arm", vertelt Rien.

Riens huis is gevuld met KLM blauw. Zo heeft hij een trolley waar de maaltijden en drankjes op worden rondgebracht én is hij in het bezit van twee vliegtuigstoelen. "Er komen wel eens mensen langs die naar binnen staan te gluren. Dan zwaai ik vrolijk naar ze", vertelt Rien.

'Kippenvel'

Naast verzamelen, is hij ook dol op het spotten van vliegtuigen. Rien is al op veel plekken in de wereld geweest, maar het spotten van een KLM-vliegtuig blijft bijzonder. "Als je dan vliegtuigen staat te spotten en er komt zo'n blauwe 747 overvliegen, of een A330 of wat dan ook. Dan krijg ik kippenvel."

Rien kon de verjaardag van KLM natuurlijk maar op één manier vieren: door te vliegen met zijn favoriete maatschappij. "Ik heb een ticket naar Curacao gekocht, dus daar vlieg ik maandag naartoe. Ik heb een brief geschreven voor het vliegtuigpersoneel om ze te feliciteren met het 100-jarig bestaan. Ik denk dat we allemaal wel een beetje trots zijn op de KLM." Voorlopig heeft Rien nog lang niet genoeg van het verzamelen. "Er zijn ook wel andere dingen natuurlijk, maar dit is echt een passie."