Tiny Kox (65) is ook bij de aankomende verkiezingen voor de Eerste Kamer lijsttrekker voor de SP. Kox zit vanaf 2003 in de Eerste Kamer en is al 37 jaar werkzaam voor de SP. "Ik vind het mooi werk. Het is een hele eer om volksvertegenwoordiger te mogen zijn.

"Het blijft leuk", zegt Kox in het Politiek Café van EenVandaag. "Het is fijn om in de luwte van de journalistiek te werken op het Binnenhof. Dat is aangenaam." Het is de vijfde keer dat Tiny Kox SP-lijsttrekker wordt voor de Eerste Kamer-verkiezingen en dat is uniek."

Migratie van Tweede naar Eerste Kamer

Bij veel partijen komt een nieuw persoon aan de macht, maar niet bij de SP. "Ik denk dat door het feit dat ik beschikbaar ben, weinig mensen zeggen: laat mij het maar doen. Volgens mij doe ik het niet slecht", aldus Kox. Onder de nieuwe lijsttrekkers zitten veel politici met een verleden in de Tweede Kamer. Zo voert Mei-Li Vos de lijst aan voor de PvdA, doet Paul Rösenmoller dat voor GroenLinks en verruilt Martin van Rooijen voor 50PLUS de Tweede voor de Eerste Kamer.

Kox denkt dat dat geen grote invloed op de senaat zal hebben. "Als zij Tweede Kamertje willen spelen, dan ga ik dat met een grote glimlach bezien. Daar zijn wij niet voor." In alle jaren dat Kox in de Eerste Kamer zat, heeft hij al veel meegemaakt. "Ik heb er veel zien komen die dachten: met een snelle quote kom ik de Eerste Kamer wel door. Maar nee, je moet toch vooral hard werken en dat is goed."