Nu de PvdA om is, stemde de regering afgelopen week in ook IS-doelen in Syrië te bombarderen. In hoeverre zullen deze bombardementen bijdragen de terreurgroep te verslaan? 

In 2013 en 2014 won terreurgroep IS in een enorm tempo terrein in Irak en Syrië. Het riep een eigen Kalifaat uit, met een grote aantrekkingkracht onder radicale Europese moslimjongeren. De terreur die IS zaaide werd vervolgens op ongekende wijze breed uitgemeten: via sociale media verspreiden ze professioneel geproduceerd beeldmateriaal van gruwelijke executies. Minderheden werden verdreven, onderdrukt, uitgemoord of gedeporteerd, wat reden was voor het Westen in te grijpen.

De internationale coalitie werd in 2014 in het leven geroepen om de terreurgroep te verslaan, maar volstaat het bombarderen van IS-doelen? En neemt IS maatregelen omdat Nederland ook luchtaanvallen gaat uitvoeren op IS-doelen in Syrië?

In EenVandaag een gesprek met onderzoeker J.M. Berger. Hij specialiseert zich in extremistische activiteiten op onder andere sociale media. Samen met onderzoeksprofessor Jessica Stern van Harvard University schreef berger het boek ISIS – State of terror. Een boek over de opkomst, de achtergrond en het terreur van Islamitische Staat. 

Bekijk hier de lange versie van het interview met J.M. Berger:

IS