Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, moet voor zijn vrijlating  -op zijn vroegst in mei 2014, meermalen op proefverlof. Op zijn vroegst komt hij vrij in mei 2014, omdat hij dan tweederde van zijn straf heeft uitgezeten. Dat beslist de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vandaag. Vanaf uiterlijk 1 februari moet hij in ieder geval eenmaal per maand op proefverlof. Deze uitspraak is bindend.

Daarmee wordt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) overruled, die vorige maand nog verklaarde tegen een proefverlof van Volkert van der G. te zijn. Teeven wil Van der G. laten reïntegreren binnen de gevangenismuren. In een brief aan Volkert van der G. legt hij uit waarom, vrees voor rechts-extremisten die van plan zijn Volkert van der G. op te sporen tijdens zijn verlof.

'Het verlof brengt een groot risico op maatschappelijk onrust, gevaar voor de veiligheid van de gedetineerde en een ernstige verstoring van de openbare orde.'

De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) oordeelde begin oktober dat Van der G. op proefverlof zou mogen, nadat de gevangenisdirecteur een aantal keer proefverlof had geweigerd. Van der G. stapte naar de beklagcommissie, maar toen deze oordeelde dat hij op verlof mocht, stapte de gevangenisdirecteur naar de RSJ. Ook van de RSJ mag Van der G. op proefverlof. Beiden vinden namelijk dat de mogelijke maatschappelijke onrust door de tijdelijke vrijlating van de moordenaar van Fortuyn niet opwegen tegen het recht op resocialisatie.

"Een gedoseerd vrijhedenbeleid, waarbij verlofmogelijkheden geleidelijk worden uitgebreid naarmate de einddatum nadert is bij uitstek het middel om de veroordeelde te laten voorbereiden op zijn terugkeer in de samenleving en om de samenleving te laten wennen aan de terugkeer van de veroordeelde", aldus de RSJ.

Volkert van der G. werd in 2002 veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op Fortuyn.