De uitbraak van de vogelgriep in Nederland zorgt voor paniek onder pluimveeboeren. Staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma, heeft een aantal maatregelen gepresenteerd die verdere verspreiding van het virus moeten voorkomen. Ondertussen wordt hard gezocht naar de bron van de uitbraak.

Want waar deze variant van de vogelgriep precies vandaan komt is nog onbekend. De kans is aanwezig dat trekvogels het vanuit Oost-Azië mee hebben genomen naar West-Europa. Daarom worden vandaag en morgen in opdracht van Dijksma trekvogels, waaronder knobbelzwanen, wilde eenden en meeuwen, gevangen en onderzocht om te kijken of zij drager zijn van het virus dat vogelgriep veroorzaakt.

Geen nieuwe meldingen

Het onderzoek, uitgevoerd door Nederlands Instituut voor Ecologie, Erasmus Medisch Centrum en Sovon Vogelonderzoek Nederland, moet daar duidelijkheid over geven. Ondertussen houden de pluimveeboeren hun adem in. Sinds afgelopen vrijdag zijn er geen nieuwe meldingen van de vogelgriep bijgekomen, maar boeren houden hun stallen extra goed in de gaten. 

EenVandaag gaat langs bij Egbert-Jan Versteeg, boer in Nijkerk en bestuurslid van LTO Barneveld. Ook zijn we bij het onderzoek onder trekvogels in de buurt van Hekendorp en gaan we langs bij Ruth Bouwstra, projectleider vogelgriep van het Centraal Veterinair Instituut. Ook zij doen onderzoek naar de oorzaak van vogelgriep.  

Bekijk hieronder een eerdere uitzending over de uitbraak van vogelgriep terug.