Alle aanvoerders van de clubs in de eredivisie, eerste divisie en vrouwen-eredivisie zullen komend weekeinde een regenboogband dragen. Met dat initiatief wordt steun betuigd aan andersgeaarden. De regenboogvlag geldt van oudsher als een symbool van de homobeweging.

De actie van de aanvoerders dit weekeinde is een initiatief van de Centrale Spelersraad en de John Blankenstein Foundation. Centrale Spelersraad-voorzitter Danny Hesp zegt het volgende: "Op deze manier willen wij iedereen die worstelt met zijn identiteit steunen. Ook willen we diversiteit in de sport bespreekbaar maken. Iedereen moet met plezier kunnen sporten. Wie je ook bent en wat je achtergrond ook is."

Voetbal en homoseksualiteit blijft een gevoelige combinatie. Dat is bijvoorbeeld te zien aan onderstaand fragment uit het populaire voetbalprogramma Voetbal Inside, waar René van der Gijp een gevoelige opmerking maakt over dit onderwerp.

Later bood van der Gijp excuses aan voor deze uitspraak, en april dit jaar lieten de mannen van Voetbal Inside zich van een andere kant zien. Toen stonden ze hand in hand, en dat had ate maken met de actie voor het Arnhemse stel dat in elkaar werd geslagen omdat ze als mannen hand in hand liepen.