De VN-inspecteurs hebben Syrië vannacht verlaten. Vanmorgen kwamen ze aan in Libanon. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon duurt het nog twee weken voordat het onderzoek naar de gifgasaanval afgerond is.

De Verenigde Staten lijken dat onderzoek niet te willen afwachten. In een toespraak vrijdag zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat de VS duidelijk bewijs hebben dat het regime van Assad achter de gifgasaanval van 21 augustus zit. Zo zouden de raketten in door het regime gecontroleerd gebied zijn afgevuurd. Ook zouden medewerkers van het regime van Assad voor de aanval in het gebied aanwezig zijn geweest, om de actie voor te bereiden. Kerry zei dat er bij de aanval tenminste 1429 slachtoffers zijn gevallen, onder wie 426 kinderen.

Syrië heeft de beschuldigingen weersproken en noemt de woorden van Kerry leugens en een 'wanhopige poging' om een militaire actie te rechtvaardigen.

Nog geen besluit

Een besluit over militair ingrijpen is nog niet genomen, zo bleek in een toespraak van president Obama, even na die van Kerry. Hij maakte duidelijk nog meerdere opties te overwegen. Wel werd duidelijk dat de VS zich richten op een kleinschalige actie die duidelijk moet maken dat de VS het internationale verbod op chemische wapens serieus nemen. Obama zei verder dat het zijn voorkeur heeft om gezamenlijk in actie te komen.

Steun

Maar juist die steun ontbreekt. Premier Cameron kreeg donderdag geen meerderheid  in het Britse parlement voor militair ingrijpen. De Franse premier Hollande liet weten dat Frankrijk wel wil deelnemen, ook nu de Britten niet meedoen. In Nederland bleek tijdens het debat over Syrië dat de Kamer de lijn van het kabinet volgt en eerst het onderzoek van de VN-inspecteurs wil afwachten.

EenVandaag maakte deze en vorige week meerdere reportages over de crisis in Syrië. Bekijk deze rechtsboven op deze pagina terug.

Syriëcrisis: BBC-reportage toont 'brandbomaanval'

Het diplomatieke spel rond Syrië