Het is een en al diplomatiek verkeer deze dagen tussen Turkije en de Europese Unie. Zo reisde de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag nog af naar Ankara en vanmiddag ontvangt premier Mark Rutte de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, in het Catshuis.

Dit hoge overleg komt niet zo maar uit de lucht vallen: de vluchtelingencrisis dwingt Turkije en de EU tot samenwerking. Afgelopen november sloten EU-regeringsleiders een ontwerpakkoord met de Turken, met als belangrijkste afspraak dat Brussel drie miljard euro vrijmaakt voor de opvang van Syrische vluchtelingen. 

Op dit moment verblijven er zo'n 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije. Verslaggever Laura Kors is in de Turkse badplaats Izmir aan de westkust voor reportages:

Voor wat hoort wat, zo denken de Turken. Een van de eisen van de Turkse president Erdogan is het verdwijnen van de visumplicht. Nu moeten reizigers met de Turkse nationaliteit nog iedere keer een visum aanvragen als ze naar Europa willen reizen. 

Mathieu Segers, Europadeskundige van de Universiteit Utrecht, legt uit wat dit voor gevolgen kan hebben.