Vandaag de laatste aflevering van het drieluik ‘Vluchteling aan tafel’ waarin Nederlanders thuis een etentje organiseren voor onbekende vluchtelingen uit een noodopvang. Marisa Rivera Goeman en Gomer Otterspeer krijgen zaterdag de Syrische Aziz en zijn zoon Mohammed te eten.

Zij ontvluchtten de oorlog omdat het voor Mohammed, die doof is, te gevaarlijk werd. Aziz: “Mohammed hoort de bommen niet. Of als er geschoten wordt of als mensen hem roepen. Als soldaten bij een checkpoint zeggen dat hij moet stoppen en hij hoort het niet, dan denken ze dat hij een terrorist is en dan schieten ze.”

Degene die het etentje verzorgt haalt de vluchteling op bij de noodopvang en brengt hem of haar na afloop ook weer terug. ‘Come & Eat’, door Stichting Eet mee! en samen met Present Utrecht georganiseerd, werd onlangs bekroond met de ‘Tolerantieprijs’. 

Coördinator Annelies Kastein in EenVandaag: “Voor de vluchtelingen is het een hele mooie manier om contacten te leggen met de Nederlanders en weer eens in een huiselijke sfeer te zijn en als mens gezien te worden.” Doel van de etentjes is vooral ook het ijs te breken tussen de twee partijen, omdat je iemand pas leert kennen als je hem ontmoet en met hem praat. 

Voor gastvrouw Marisa is ‘Come & Eat’ een goede en veilige manier om vluchtelingen te helpen. Van kleins af aan trekt zij zich het oorlogsleed in de wereld aan. “Het raakt mij, dus ik wilde ook naar oorlogsgebieden om mensen te helpen, maar mijn ouders vonden dat te gevaarlijk voor mij omdat ik doof ben. Dus ik ben nu heel blij dat ik zo toch iets voor deze vluchtelingen kan betekenen.”