Boeren met Schotse Hooglanders, Limousinrunderen of andere vleeskoeien kunnen opgelucht adem halen. Vandaag maakt staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam bekend in een brief aan de Kamer dat vleesveehouders geen koeien hoeven af te staan om het mestoverschot te verkleinen. Alleen melkproducerende bedrijven zijn nu verantwoordelijk voor de fosfaatreductie. Een kort geding erop gericht om vleeskoeien uit de plannen te houden is nu uitgesteld. 

“Bij ons hangt de vlag uit en we gaan zo aan het gebak,” reageert boer Jan Makkink. De familie Makkink moest door de reductieplannen dit jaar 80% van hun koeien wegdoen. Als hobbyboeren met 26 Limousinrunderen waren de plannen de doodsteek voor hun bedrijf. “Ik heb ervan wakker gelegen dat ik zwangere koeien naar de slacht moest brengen. Heel fijn dat de staatssecretaris heeft ingezien dat dit niet kon,” aldus Marilde Makkink.

EenVandaag maakte vorige maand een reportage over de noodkreet van de vleesveehouders. Advocaat Franca Damen kondigde toen aan namens ruim 50 vleesveehouders de staat aan te klagen.

Damen reageert nu: “Het is volkomen terecht dat de regeling fosfaatreductieplan niet meer voor vleesveehouders geldt. Zij hebben niet bijgedragen aan de overschrijding van het mestplafond.” Het kort geding dat morgen, 13 april, zou plaatsvinden is niet compleet van de baan, maar wordt voorlopig uitgesteld. “Het is nog onzeker hoe de regelgeving precies wordt aangepast. Totdat we zeker weten dat er een goede oplossing is voor alle vleesveehouders houden we het kort geding nog achter de hand.”

Anita Heijdra van de Keten Duurzaam Rundvlees: “We zijn enorm verheugd dat de staatssecretaris tot inzicht is gekomen dat de regelgeving enorme gevolgen zou hebben voor de bedrijfsvoering van veel boeren. Credits voor de advocaten en de ondersteuners van de zaak!”

Download

Download