Alle vis die gevangen wordt, moet tegenwoordig mee aan land, ook de allerkleinste. Sinds 1 januari van dit jaar mogen de vissers de bijvangst van tong niet meer over boord kieperen. 

Alles moet worden meegenomen naar de afslag. En ieder jaar wordt deze zogenoemde aanlandplicht uitgebreid. Dat heeft de Europese Unie bepaald. Ze willen verspilling voorkomen en zorgen dat de vissers selectiever gaan vissen. Ze moeten alleen nog vangen wat ze nodig hebben. Het teruggooien van de bijvangst is geen optie, omdat het grootste gedeelte van de vis dan al dood is. 

Vissers zijn boos en zo ook sommige politici, want het is onwerkbaar, zeggen zij. De aanlandplicht zorgt voor hoge kosten: er moet extra personeel mee moet voor het scheiden van de vangst en het meenemen van de bijvangst kost extra ruimte op het schip, aldus de vissers. Zaterdag voeren ze actie. 

De vissers maken zich druk, maar dat is nergens voor nodig, vindt milieu-organisatie Greenpeace. Er is veel onduidelijk en het lijkt alsof de overheid niet in staat is om de vissers achter het beleid te krijgen. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer is het niet eens met de aanlandplicht. In Radio EenVandaag een gesprek met europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie en Pavel Klinckhamers van Greenpeace.

Verslaggever Harm van Atteveld is op de visafslag in IJmuiden.