Of je nu de wereld wilt veranderen of gewoon iets kwijt wilt: een oproepje of een bericht op social media is snel gedaan. En opeens kun je een publiek van duizenden, zelfs miljoenen mensen bereiken en wordt de wereld je podium…. Wat kan 1 oproep teweegbrengen? Waar leidt dit toe? Dat onderzoeken we in De Viral Voorbij. Vandaag met Islam Siraji.

Dit bericht schrijft de Bredase rechtenstudente Islam Siraji als reactie op de Islam Uitzwaaidag van Sonya Bethare. Het lijkt Bethare een goed plan om tijdens de aankomende verkiezingen op 15 maart alle moslims uit te zwaaien en daarom schrijft zij op haar Facebookpagina

“De islam is een intolerante ideologie die onder enkel geding niet thuishoort in het Westen, welke zij op elke manier probeert te ondermijnen, door middel van geweld of aanpassingen in het gastland en het steeds verder verdringen van westerse normen en waarden. Wij zeggen NEE tegen deze haatcultuur en zwaaien graag de Islam en consorten uit op 15 maart 2017. Doe jij mee?”

Islam’s komische reactie gaat viral en vol humor bedanken ook andere moslims en niet-moslims de organisator voor dit geweldige gebaar, om hen, zo vlak voor hun vakantie, uit te komen zwaaien. De Uitzwaaipagina gaat daarna snel offline en het evenement sterft daarmee een stille dood. 

EenVandaag spreekt hierover met Islam Siraji en Lennart Vriens, professor Vredeseducatie en auteur van het boek ‘Humor als wapen’. De ‘Kill them with kindness’-methode van Islam blijkt al eeuwenlang een zeer doeltreffend maar onderschat wapen te zijn. Waarom zetten we het dan zo weinig in?