Na ruim anderhalf jaar is eindelijk een einde gekomen aan het laatste grote Nazi-proces in Duitsland. De SS-kampbewaarder John Demjanjuk kreeg vandaag vijf jaar celstraf opgelegd voor zijn rol in massavernietigingskamp Sobibor. Vanwege zijn leeftijd (91) hoeft Demjanjuk deze straf niet uit te zitten.

In het proces speelden Nederlanders een hoofdrol, omdat transportlijsten van negentien deportatietreinen uit Nederland bewaard zijn gebleven. Een twintigtal Nederlands-Joodse nabestaanden heeft in het proces getuigd tegen Demjanjuk.

John Demjanjuk werd in 1920 geboren in Oekraïne en vocht in eerste instantie aan de zijde van de Sovjet Unie tegen Nazi-Duitsland. De Duitsers wisten hem echter gevangen te nemen, waarna hij vervolgens werd gerekruteerd als kampbewaker. Hij kwam terecht in het vernietigingskamp Sobibor, waar ongeveer 250.000 Joden om het leven kwamen. Demjanjuk wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op 27.900 voornamelijk Nederlandse Joden.

Wereldwijd is er veel media-aandacht voor de rechtszitting omdat Nazi’s nauwelijks nog worden vervolgd. In München volgen wij Rudi Cortissos, die zijn halve familie verloor in Sobibor. Hij is een van de twintig nabestaanden die zal optreden in het proces.

Lees hier de weblog over Cortissos en het proces geschreven door onze redacteur Daan van de Staaij.

Vijf jaar cel voor kampbewaarder John Demjanjuk