Vier schilderijen die 2005 geroofd zijn uit het Westfries Museum zijn teruggevonden. Dit meldt de Oekrainse inlichtendienst SBU op een persconferentie.

In een reactie aan EenVandaag zei museumdirecteur Ad Geerdink: ’Ik ben ongelofelijk blij en hoop dat dit het begin is van nog meer mooi nieuws’ liet hij EenVandaag weten. Om welke schilderijen het gaat is nog niet duidelijk, maar volgens bronnen zou het topstuk ‘De Boerenbruiloft’ zich onder de teruggevonden exemplaren bevinden. Geerdink wacht nog op bevestiging om welke schilderijen het gaat.

In 2005 werden 24 schilderijen uit het Westfries Museum in Hoorn geroofd. Dit zou zijn gebeurd in opdracht van een rijke oligarch, zo meldde EenVandaag eerder. 

Volgens betrokkenen hebben de reportages van EenVandaag van over het het corrupte Oekraïnse onderzoek een belangrijke rol gespeeld in de vondst van de vier schilderijen. Deze reportages kunt u hier terugkijken:

update
clock 14-04-2016 18:33

Westfries Museum: Blij en hoopvol over vier teruggevonden schilderijen

Het Westfries Museum is blij en hoopvol over het bericht uit Oekraïne dat vier van de 24 uit het museum gestolen schilderijen zijn teruggevonden. Het gaat naar het zich het nu laat aanzien om vier heel belangrijke werken.

Op een persconferentie van de SBU (Geheime Dienst) in Kiev is gemeld dat vier werken zijn terug gevonden tijdens een geheime operatie. Het zou om twee werken in een lijst gaan en twee werken in opgerolde staat.

De SBU heeft aangegeven dat het onderzoek doorgaat, maar ook dat de werken zich in handen zouden bevinden van Russische criminelen.  

Wethouder Judith de Jong van Kunst en Cultuur is blij en hoopvol. ‘Natuurlijk willen we graag alle werken terug, maar dit is een fantastisch begin. We willen de samenwerkende politiediensten danken voor hun onderzoekswerk en complimenteren met dit eerste succes.’

Ad, Geerdink, directeur van het Westfries Museum, is vooral dolenthousiast over welke werken zijn teruggevonden. ‘Het zou onder andere gaan om de Boerenbruiloft, een portret van Hendrick Boogaert, Keukenstuk van Floris van Schooten en Vrouw Wereld van Jacob Waben. Dat zijn echt de meest aansprekende en meest gemiste stukken. Wel maken we ons grote zorgen over de staat van de stukken. We hebben begrepen dat er twee (opnieuw) zijn ingelijst en twee zich in opgerolde staat bevinden.’

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden bij een roof in het Westfries Museum 24 schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen, het hart van de 17e en 18e eeuwse collectie. Jarenlang heeft de gemeente Hoorn gehoopt dat de schilderijen en het zilver teruggevonden zouden worden. Vorig jaar dook er voor het eerst een gestolen schilderij op een website in Oekraïne op.