Uit protest sturen meer dan 84 ex-militairen hun medaille naar de Tweede Kamer. Ze doen dit als protest tegen pensioenproblemen. Ze sturen brieven, onderscheidingen en medailles om hun ontevredenheid te uiten over het uitblijven van de sluitende oudedagsvoorziening.  

Ruim 16.000 ex-militairen of ambtenaren in dienst van Defensie hebben problemen met hun pensioenen. Door de ophoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar valt er een gat voor veteranen en ex-burgermedewerkers. Over dit zogenoemde AOW-gat wordt volgende week gestemd en met de protesten proberen de veteranen en hun naasten de druk op te voeren. 

AOW-gat 

Oud militairen en ambtenaren die werkzaam zijn bij Defenstie zijn verplicht eerder met pensioen te gaan. Om de periode tussen het stoppen en het pension te overbruggen heeft Defensie speciale regelingen getroffen. Deze regelingen stoppen bij een pensioenleeftijd van 65 jaar, maar door de ophoging van de pensioenleeftijd gaat de AOW gaat pas in vanaf het 67e jaar. Door deze regeling leven sommige ex-militairen maandenlang onder het bijstandsniveau. 

In EenVandaag gaan we op bezoek bij Henny Arends-Servais, weduwe van een landmacht-kapitein. Zij gaat de strijd aan en schreef een brief aan Rutte. In de studio spreken we met Annemarie Snels van vakbond AFMP. Wat kunnen de ex-militairen bereiken met dit protest?