In het bescheiden stranddorp Bergen aan Zee liggen er plannen voor een nieuw luxe hotel middenin het duingebied. Inwoners vrezen voor een "Las Vegas aan Zee" en zijn een actiegroep en petitie gestart tegen de rigoureuze nieuwbouwplannen. 

'Heil Bergen, heil het dorpje klein,Daar aan der duinen rand;Zoo lief'lijk, zoo vol zonneschijn,Is geen in 't heele land.'

Zo luidt de tekst van het Bergens Volkslied, het kunstenaarsdorp dat in 1906 werd opgericht door burgemeestersvrouw Marie van Reenen. Het lieflijke en het kleine van het dorp lijkt binnenkort te gaan verdwijnen. De eigenaren van het historische duinhotel Nassau willen namelijk vernieuwen.  

Petitie en actiegroep

Het gebouw is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. Maar de projectontwikkelaars rekenden buiten de inwoners van Bergen aan Zee. 10.000 mensen hebben inmiddels een petitie tegen de nieuwbouwplannen ondertekend. Ook landelijke organisaties als Natuurmonumenten en stichting Duinbehoud spreken hun steun uit voor de petitie en proberen verdere bebouwing van de Nederlandse kust te beperken. Om Belgische taferelen te voorkomen hebben Nederlandse kustgemeenten en provincies zich vorig jaar verenigd in het kustpact, alleen Bergen aan Zee doet er als een van de weinige gemeentes niet aan mee

Dat betreurt Piet Veel van Stichting Duinbehoud ten zeerste: 

"Je kunt zeggen, is het nou zo erg, dat ene strandhuisje, dat ene gebouwtje, maar het is die gestage toestroom die op een gegeven moment leidt tot erosie van je kust. Dus op een gegeven moment moet je een streep in het zand trekken. Als iemand zijn hotel wil upgraden dan is daar niets mis mee, maar wel als diegene er iets wil neerzetten wat groter is dan wat er was, er een groter ruimtebeslag is en er ook nog dingen worden neergezet op plekken die nu bestemming natuur hebben."

Ruim tweederde van de inwoners van Bergen aan Zee (dat 470 inwoners telt), heeft zich inmiddels verenigd in de Groep Verontruste Bewoners Bergen aan Zee. Initiatiefneemster Ineke Aronds:

 "De plannen zoals ze er nu liggen wijken af van de structuurvisie en dit past absoluut niet in de ruimte. Het bestemmingsplan is groot genoeg voor een mooi nieuw hotel maar dit is te groot. Bergen aan Zee is in 1906 opgericht door mevrouw Marie van Reenen als een creatieve thuishaven voor kunstenaars. Die oorspronkelijke lieflijke sfeer moeten we hier zien te behouden."

"Wij vrezen voor Las Vegas aan Zee"

De Bergse kunstenaar Sjoerd Kaandorp is ook kritisch op de plannen. "Als er eentje groter wil, dan wil de ander ook groter. En je zet daarmee een soort keten in gang. En dat is heftig." Kaandorp vangt zijn gevoel in twee tekeningen die hij voor EenVandaag maakt. Eén met het oude hotel, en een met zijn interpretatie van het nieuwe hotel:

Volgens woordvoerder van Strandhotel Nassau Maarten Schiphorst en initiatiefnemer Bastiaan Smit zijn de ondertekenaars van de petitie onnodig ongerust:

"Er zijn na de eerste informatieavond en het zien van de eerste tekeningen de grootste misvattingen ontstaan. We hebben voor de eerste informatieavond tekeningen laten maken die een ‘vingeroefening’ waren, om de mensen uit Bergen warm te laten lopen voor een nieuw hotel en ze een beeld te geven bij de plannen. Maar we kunnen nog een en ander aanpassen."  

Renovatie van het hotel zou geen optie zijn. "Het hotel is te vervallen. Er zitten scheuren in de muren en er zijn problemen met de riolering." Ineke Aronds van de Verontruste Bewoners Bergen aan Zee is er niet gerust op: "Wij vrezen voor een Las Vegas aan Zee."